A Haber emeklilere yapılacak zammı açıkladı! Asgari ücret için de rakam verdi

A Haber emeklilere yapılacak zammı açıkladı! Asgari ücret için de rakam verdi
İktidarın medyadaki 'amiral gemisi' A Haber ve ATV’de emekliler ile asgari ücretlilere yapılacak zamla ilgili dikkat çeken açıklamalar yer aldı.

Milyonlarca emeklinin gözü, temmuz ayında yapılacak maaş zamlarında. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkartılmasının ardından, 7 bin 500 lira üzerinde alanlara herhangi bir düzenleme yapılmamıştı.

7 bin 500 liranın üzerinde zam alanlara da kademeli olarak bir düzenleme yapılacak. Düzenlemeye enflasyon farkı ve yılın ikinci yarısındaki toplu sözleşme zamları da eklenince, emekli maaşlarına yapılacak zam yüzde 40'ları bulacak.

a2.jpg

Gelişmeleri A Haber ve ATV Haber’de uzman isimler değerlendirdi. Ekonomideki gelişmeleri A Haber’de değerlendiren ekonomist Muhammet Bayram 7 bin 500 TL üzerinde emekli maaşı alanlara seyyanen zam yapılacağını bunun yanında temmuz zammı ve refah payı artışları olacağını söyledi. Bayram memurlar için yapılacak zamla en düşük maaşın 22 bini göreceğini ifade etti.

Asgari ücretlinin de memurun da emeklinin de gözü 1 Temmuz'da. Çünkü temmuz maaşları zamlı yatacak. Emekliler için asgari ücretli ve memurdan farklı bir yol izlenecek. Zira, önceki ay en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira yapıldı. 7 bin 500 lira üzerinde maaş alanlara ise herhangi bir düzenleme yapılmadı.

O yüzden emekliler şimdi refah payı eklenmiş yeni zam oranlarını merakla bekliyor. Emekliye kademeli zam yolda. Oranlar netleşmese de Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre hesaplar yapılmaya başlandı.

a1.jpg

7.500 TL - 10.000 TL ARASI YÜZDE 40 ZAM

10.001 TL - 15.000 TL ARASI YÜZDE 35 ZAM

15.001 TL - 20.000 TL ARASI YÜZDE 30 ZAM

20.001 TL VE ÜZERİ YÜZDE 25 ZAM

SGK uzmanı Özgür Kaya, "Temmuz ayı itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu'nun yüzde 23 enflasyon oranı açıklaması bekleniyor. Yüzde 40 zam oranı gerçekleştiği taktirde en düşük maaş 10 bin 500 liraya yükselmiş olacak. 1 Temmuz'da artış uygulandığı taktirde 17 Temmuz'da işçi emeklilerimizin maaşları her ayın 17-27 si arası ödendiği için 17 sinden itibaren zamlı maaşlarını almış alacaklar." dedi.

Diğer merak edilen ise memur emeklilerin zam oranı… Konuya dair konuşan Özgür Kaya, "Toplu sözleşme artı refah payını ilave ettiğimizde yaklaşık yüzde 45 zam oranına ulaşıyoruz. Burada 7 bin 901 liradan 14 bin 671 liraya memur emeklisinin maaşı yükselmiş olacak." dedi. Örnek olarak bir öğretmenin emekli maaşı 11 bin 833 lira yüzde 45 de zam yapılması bekleniyor. İşte bu yüzde 45 zam yapılırsa maaş 17 bin 158 lira oluyor.

Emekliler için 5 bin 500 TL'nin üzerine bir zam yapıldı ve 7 bin 500 TL'ye çıkarıldı. 7 bin 500 TL'nin üzerinde alanalar burada bir zam bekliyordu bunun içinde seyyanen artışlar yapılacak. Burada kademeli bir artış yapılacak. Burada düşük zam alana daha yükse bir zam yapılacak. Böylece toplumun tüm kesimlerinde sosyal refah artacak.

Emekliler için memur ve memur emeklileri için yüzde 45 olarak görülen zam oranı kadar olacağını bekliyoruz. Bununla beraber en düşük emekli aylığı seviyesinin 7 bin 500 TL'den 10 binler seviyesine çıkmasını bekliyorum. EYT'lilerin maaşları kendilerine bağlanmaya başladı. Burada kıstas başvurduğu aydan sonraki aylarda maaşlar bağlanacak ve bir hak kaybı olmayacak. Maaşı bağlanmayan varsa mutlak suretle geriye dönük olarak toplu maaş yatacak ve ikramiyelerini alacaklar.

Asgari ücretlilere ara dönemde yüzde 54,54'lü rekor bir zam yapıldı. O dönemdeki enflasyon daha düşük olmasına rağmen Yüzde 20'lerdeki refah payı artışı ile bu zam yapıldı. Bu o dönemde bir önceki döneme göre yüzde 100'lük bir artış oldu. Biz burada yüzde 20'den fazla enflasyon farkı bunun yanında refah payı ile birlikte yüzde 30'luk bir artış bekliyorduk ancak kamu işçilerine yüzde 45'li bir zam olunca asgari ücretliler de bu beklentiye girdi. Ben burada bu beklentinin karşılanacağını düşünüyorum."

YORUMLAR (37)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
37 Yorum
Öne Çıkanlar