8 Mart Dünya Kadınlar Günü anlamı ve hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ilan edildi?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü anlamı ve hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ilan edildi?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak bütün ülkelerde kutlanıyor. Ancak bu günün anlamı, hikayesi ve ne zaman ilan edildiği insanlar tarafından merak ediliyor. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anlamı ve hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ilan edildi?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü anlamı ve hikayesi nedir?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve kadınların haklarını aradığı, eşitlik taleplerini yükselttiği bir mücadele günü olarak bilinir. Bu özel gün, kadınların günlük yaşamlarında karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek ve eşitlik için birlik olmak amacıyla dünyanın dört bir yanında kutlanır. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anlamı ve hikayesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ilan edildi?

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HİKAYESİ NEDİR?

Ancak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kökeni, 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında yaşanan trajik olaylara dayanır. Yaklaşık 40 bin kadın işçinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattığı grev, polisin müdahalesi ve kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonucunda yangın çıkmasıyla trajik bir şekilde sonuçlanmıştır. Bu yangında 120 kadın işçi yaşamını yitirmiş ve binlercesi yaralanmıştır.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

1910 yılında Danimarka'nın Kopenhang kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg'un önerisiyle, 8 Mart 1857'deki bu trajik olayın anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması kararı alınmıştır. Bu karar daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da kabul edilmiş ve resmiyet kazanmıştır.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ANLAMI NEDİR?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların insan hakları çerçevesindeki mücadelelerini ve kazanımlarını kutladığı, siyasi ve sosyal bilincin artırılması için bir fırsat olarak görülmektedir. Bu özel gün, kadınların hakları ve eşitlik mücadelesinde bir adım daha ileri gitmek için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar