7 milyon yatırımcıya ulaşan Borsa İstanbul'da yüzde bin kazandıran hisseler

7 milyon yatırımcıya ulaşan Borsa İstanbul'da yüzde bin kazandıran hisseler

Borsada yatırımcı sayısı 7 milyona ulaşırken, bazı halka arz hisseleri yüzde binin üzerinde getiri sağladı.

MKK verilerine göre borsada yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti. Pandemi döneminde 2 milyon olan sayının artmasında bazı hisse senetlerinin yüzde binin üzerinde değer kazanmasının etkisi bulunuyor.

Halka arz edilen hisseler arasında bu yıl rekor kıran hisselerden biri SDT Uzay ve Sanayi oldu. 4 Ocak 2023 tarihinde 32 liradan halka arz edilen bu hisse, 9 aydan daha kısa bir sürede 368 liraya yükseldi. Bu hisse senedinin 9 aylık getirisi yüzde bin 53 olarak kaydedildi. Küçük yatırımcılara halka arzdan sadece 7 adet yani toplamda 221 liralık hisse verildi. Hisse senedini hiç satmayan bir yatırımcının 221 lirası ise 2 bin 580 liraya yükseldi.

ONCOSEM ONKOLOJİ

Borsada yüzde binin üzerinde getiri sağlayan bir diğer hisse senedi Oncosen Onkoloji oldu. Bu hisse senedi de 4 Ocak 2023 tarihinde halka açıldı. 17.50 TL fiyatla satılan bu hisse senedinden küçük yatırımcıya 66 adet yani toplamda bin 127 liralık pay düştü. Hisse senedini hiç satmayan bir yatırımcının parası ise 9 aydan daha kısa bir sürede 13 bin 332 liraya yükseldi.

ASTOR ENERJİ

Piyasa değeri içerisinde dev bir banka olan Akbank'ı bile geride bırakan Sabancı Holding'e rakip olarak görülen Astor Enerji, 18 Ocak 2023 tarihinde 12.50 TL fiyatla halka arz edildi ve küçük yatırımcıya 119 adet pay verildi. Bu hisse senedinin getirisi yüzde bin 29 olarak kaydedildi. 1424 TL'lik hissesini satmayan bir yatırımcının parası ise 16 bin 731 liraya yükseldi.

GERÇEKÇİ OLMAYAN FİYATLAR

Söz konusu artışlar küçük yatırımcının bin lira ile halka arz için borsaya koşmasına neden oluyor. Borsa uzmanları, yüzde binlik getirilerin tamamen manipülatif olduğuna dikkat çekerek “bu artık saadet zincirine dönüştü. Bir yerde kopacak. Küçük yatırımcıların bo oranlara bakıp tepe fiyattan hisse alması zarar etmesine neden olur” uyarısını yaptılar.