Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

4/c statüsünde çalışanlar emzirme ödeneği alamazlar

Merhaba Sayın Cenkci, 657 sayılı kanuna tabi devlet memuruyum. 4 ay sonra doğum yapacağım, emzirme ödeneği ne kadar alırım? Sevil Güneş/İstanbul

Emzirme ödeneğinden sadece 4/a ve 4/b kapsamındaki sigortalılar yararlanabilirler. 4/c yani Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılar doğum yapmaları durumda Sosyal Güvenlik Kurumundan emzirme ödeneği alamazlar.

*

Evlenme ikramiyesi alamazsınız

Merhaba Mehmet Akif Bey, eşim Kore gazisiyken vefat etti. Ben de dul aylığı almaktayım. Şayet evlenirsem evlenme ikramiyesi alabilir miyim? İsmimin açıklanmasını istemiyorum. Teşekkürler.

Dul aylığı alan eşlerin evlenmeleri halinde 1005 sayılı kanuna göre alabilecekleri herhangi bir ödenek bulunmamaktadır.

*

Emniyet Teşkilatı adına yurtdışında görevlendirilenler fiili hizmet zammı alırlar

Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatında komiser olarak görev yapmaktayım. Yurtdışında görevlendirildim. Bu sürelere fiili hizmet zammı eklenir mi?

Emniyet teşkilatından ilişiğiniz kesilerek Dışişleri Bakanlığınca yurtdışında görevlendirildiyseniz fiili hizmet süresi zammından faydalanamazsınız. Ancak bu şekilde görevlendirilen Emniyet Teşkilatı kadroları ile ilişkileri kesilmeksizin Emniyet Teşkilatı adına yurtdışına gönderilmeleri halinde ise fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmaya devam edeceklerdir.

*

Her yıla 90 gün fiili hizmet süresi eklenir

Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman çavuş olarak görev yapacağım. Fiili hizmet süresi zammı ne kadardır? Erkin Budak

Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman çavuş olarak görev yapan sigortalılar her 360 günlük çalışmalarına karşılık olarak 90 gün fiili hizmet süresi zammından yararlanırlar.

*

Her yıl düzenli olarak yaşam belgesi göndermelisiniz

Ben Fransa'dan emekliyim ancak Türkiye'de ikamet etmekteyim. Yaşam belgesi formunu her yıl mı göndermek zorundayım. Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Fransız Yaşlılık Sigortası Kazası ve Ek Emeklilik Kasaları, kişilere uzun süre haksız yere maaş ödenmesini önlemek amacıyla yaşam belgesinin düzenli olarak her yıl gönderilmesini istemektedir.

*

Arabulucukta işverenle anlaşırsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz 

Sayın Cenkci, işyerim beni haksız yere işten çıkardı. İşsizlik maaşı almak için İŞKUR'a müracaat ettim ancak işverenim beni ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışdan dolayı çıkarmış, bende bu durumda işsizlik maaşı alamıyorum. İŞKUR'a şikâyette bulunmak istedim bana adliyeye gitmem gerektiğini söylediler. Bu durumda ben ne yapacağım şaşırdım kaldım. Bana yardımcı olur musunuz? Filiz Çiçekçi

Filiz Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılıktan dolayı işveren sizi işten çıkartırsa işsizlik maaşı alamazsınız. İşsizlik maaşı alabilme şartlarını tamamlıyorsanız eğer öncelikle feshin haksız olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. İş mahkemelerinde dava açmadan önce adliyelerde ki Arabuluculuk Bürosundan Arabuluculuğa başvuruda bulunmalısınız. Eğer arabuluculukta kıdem ve ihbar tazminatı yönünde anlaşma sağlarsanız, Arabuluculuk anlaşma belgesi ve son oturum tutanağı ile birlikte İŞKUR'a müracaatınızda tarafınıza işsizlik maaşı bağlanacaktır. Eğer ki Arabuluculukta anlaşma sağlayamazsanız İş Mahkemelerinde açacağınız davayı kazandıktan sonra ve karar kesinleştikten sonra İŞKUR'a başvurup işsizlik maaşı alabilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları