300 yıllık cami bakımsızlıktan harabeye döndü

300 yıllık cami bakımsızlıktan harabeye döndü
Elazığ'da 24 Ocak 2020 depreminin ardından hasar gören ve boşaltılan 300 yıllık Aksaray Camii, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle harabe haline geldi.

Cami, ağır hasarlı olduğu için ibadete kapatıldı ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Mahalle sakinleri, caminin restore edilerek yeniden ibadete açılmasını talep ediyor.

Elazığ'daki depremde 37 kişi hayatını kaybederken, birçok bina da ağır hasar aldı. Aksaray Mahallesi'ndeki 300 yıllık Aksaray Camii de bu hasarlardan nasibini aldı ve ibadete kapatıldı. Ancak cami, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler ve yangın nedeniyle daha da kötü bir duruma düştü. Restorasyon çalışmaları ise 4 yıldır bir türlü başlamadı.

Aksaray Mahallesi Muhtarı Özcan Bal, mahallenin tarihi yapılarından biri olan Aksaray Camii'nin tarihi eser olması nedeniyle yıkım kararı alınamadığını belirtti. Caminin acil bir şekilde restore edilerek eski haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Deprem sonrası caminin içindeki eşyaların çoğunun çalındığını ve bir yangınla karşı karşıya kalındığını dile getirdi.

Mahalle sakinlerinden Reşit Kılıç da caminin önemini vurgulayarak, 1700'lü yıllarda yapılan ve koruma altında olan bu tarihi eserin 4 yıldır restore edilmediğini belirtti. Cenazelerini kaldıramadıklarını ve cuma namazlarında sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Caminin en kısa sürede restore edilerek hizmete açılmasını talep etti.

Aksaray Camii'nin restore edilerek tekrar hizmete açılması, mahalle sakinleri için büyük önem taşıyor. Tarihi ve kültürel bir miras olan bu caminin yeniden canlandırılması, bölge halkının manevi ve ibadet ihtiyaçlarını karşılamak adına hayati bir öneme sahip.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar