3 Senaryo var! Emekli bayram ikramiyelerinde tüm merak edilenler!

3 Senaryo var! Emekli bayram ikramiyelerinde tüm merak edilenler!
Asgari ücret zammı, emekli zammı derken emekli bayram ikramiyeleri de merak konusu oldu. Bayrama aylar olmasına rağmen bayram ikramiyeleri şimdiden araştırılmaya başlandı. Peki emekli ikramiyeleri ne kadar olacak? Emekli Bayram ikramiyeleri ne zaman veriliyor? EYT'liler bayram ikramiyelerinden faydalanabilecek mi? İşte tüm detaylar...

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYELERİNDE TÜM MERAK EDİLENLER! 5 BİN 500 TL Mİ OLACAK?

Emekli maaşlarına gelen yüzde 30''luk artışla birlikte gözler 2023 emekli bayram ikramiyelerine çevrildi. Milyonlarca vatandaş, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı''nda ödenen ikramiyelerin ne kadar olacağını merak ediyor. 2018''den bu yana bin lira olarak ödenen ve geçen yıl ilk kez yapılan zamla bin 100 liraya çıkartılan ikramiyelere bu yılda zam yapılması bekleniyor. EYT düzenlemesinin de açıklanmasıyla, milyonlarca EYT''li de emekli bayram ikramiyesinden yararlanıp yararlanamayacağını araştırıyor. Peki 2023 bayram ikramiyesi ne kadar olacak? İşte tahminler...

Milyonlarca emekli maaş zam oranlarının belli olmasının ardından bayram ikramiyelerine gelecek zam oranını bekliyor. 2018 yılından bu yana bin lira olarak uygulanan ancak geçen yıl artan enflasyonla 100 liralık bir artışla bin 100 lira olan emekli ikramiyesi, toplam 2 bin 200 lira olarak hesaplara yattı.

EYT''liler bayram ikramiyesinden faydalanabilecek mi?

2023 enflasyonunun açıklanması ve maaşların artması beklentiyi yükseltti. Bu yıl başında Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın müjdesini verdiği EYT düzenlemesiyle, EYT kapsamında emekli olanlar da ikramiyelerden faydalanabilecek.

2023 emekli bayram ikramiyesi zam oranı ne olacak?

Emeklilerin dört gözle beklediği bayram ikramiyesiyle ilgili merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 ekranlarında değerlendirdi.

Bayram ikramiyelerinde 3 farklı senaryo

Bayram ikramiyeleriyle ilgili olası zam oranlarını 3 farklı senaryo şeklinde sıralayan Kaya, şunları söyledi:

"Birinci senaryomuz; Bu sene enflasyon rakamına baktığımızda yüzde 16 seviyesindeydi. Yani memur ile işçiyi ortalama olarak aldım. Üzerine yüzde 14''lük bir refah payı uygulaması gerçekleştirdik. Emekliye verilen zam oranını yüzde 30 olarak düşündüğümüzde bin 430 liraya geliyor."

"Yılda iki kez ödendiğinde yani 2023 yılının toplamında emeklimizin cebine 2 bin 860 lira bayram ikramiyesi girme ihtimali var."

Bayram ikramiyesi 5 bin 500 lira olur mu?

Olası zamla ilgili ikinci senaryoyu değerlendiren Kaya, "En düşük emekli maaşı üzerinden hesaplama yapıyoruz. En düşük emekli maaşımız 5 bin 500 lira. 5 bin 500 liranın yarısını ödendiğini var sayarsak; Bu rakamda 2 bin 750 lira yapar. Yani bin 100 lira yerine 2 bin 750 lira Ramazan Bayramı''nda emeklimizin cebine girme ihtimali olan ikinci senaryomuz."

"Kurban Bayramına geldiğimizde ise, bir 2 bin 750 lira aldığını varsayarsak; Yılda emeklimize tam 1 en düşük emekli maaşını vermiş oluyoruz. Yılda 1 maaş olarak düşünebiliriz."

Kaya, üçüncü senaryo olarak ise şunları söyledi:

"2023 yılının enflasyon hedefleri var. 2023 yılının enflasyon hedeflerine bakıldığında işçiye 6 ayda yansıyacak olan enflasyon rakamı yüzde 15''lik olarak değerlendirildiğini varsayarsak, bin 100 lira emekli ikramiyesi alan bir emeklimiz yüzde 15 enflasyon farkı aldığında ikramiyesine 165 liralık bir ilave söz konusu olacak."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar