2,6 tonluk uzay çöplüğü Dünya'ya hızla düşüyor

2,6 tonluk uzay çöplüğü Dünya'ya hızla düşüyor
Mart 2021'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) fırlatılan 2.6 tonluk Exposed Pallet 9 (EP9) adlı yük taşıma platformu, yakın bir zamanda Dünya'ya geri dönüyor. Söylenenlere göre, bu atık platform artık kullanılmayan bataryalardan oluşuyor.

Mart 2021'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) fırlatılan tonlarca ağırlığındaki Exposed Pallet 9 (EP9) adlı yük taşıma platformu, Dünya atmosferine girmeye hazırlanıyor. Uzay istasyonunda kullanılmış veya gereksiz ekipmanların bu şekilde imha edilmesi yaygın bir uygulamadır, çünkü genellikle nesneler atmosferde zararsız bir şekilde yanarlar. Ancak bu atık, bugüne kadar Dünya atmosferine giren en ağır uzay çöpü olacak.

2,6 TON AĞILIĞINDA DÜNYA'YA DÜŞECEK!

Bu 2,6 metrik tonluk kargo paletinin 8-9 Mart tarihleri arasında atmosfere giriş yapması bekleniyor. Bu nikel-hidrojen bataryaların çoğu yeniden giriş sırasında doğal olarak yanacak ancak bazıları yüzeye kadar ulaşabilir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uzay çöpünü aktif olarak izliyor ve can kaybı riskinin çok az olduğunu belirtiyor.

indir.webp

Ancak şu anda uzay çöpünün tam olarak hangi konumlara düşeceği tespit edilmiş değil. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden gökbilimci Jonathan McDowell’a göre batarya paketinin atmosfere girişi 9 Mart gün ortasına kadar gerçekleşecek. McDowell ayrıca 500 kiloluk bir parçanın yüzeye ulaşmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

uzay-coplugu.webp

ÇÖP SORUNU GİDEREK BÜYÜYOR!

Şu anda Dünya'nın etrafında 37.000'den fazla enkaz parçasının döndüğü tahmin ediliyor. Özel şirketlerin büyük hızla artan fırlatma sayıları nedeniyle bu enkazın önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre her hafta büyük bir uzay nesnesi Dünya atmosferine giriş yapıyor ancak bunların çok büyük kısmı yere ulaşmadan önce yanıyor. Çoğu uzay aracı, fırlatma aracı ve operasyonel donanımın ise yeniden girişle ilgili riskleri sınırlandırmak üzere tasarlandığı belirtiliyor.

ekran-alintisi.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar