2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu

2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu
2023 yazı uzmanların görüşüne göre son 100 bin yılın en sıcak yılı oldu.

Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2023'ün kayıtlardaki ve muhtemelen son 100 bin yılın en sıcak yılı olduğunu duyurarak dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Euronews'in haberine göre yıl içerisinde birçok iklim rekorunun ardı ardına kırılması, bilim insanlarını bu sonucu beklemeye sevk etmişti. Haziran ayından itibaren her ay, önceki yıllara göre dünya genelinde en sıcak ay olarak kaydedildi.

C3S Direktörü Carlo Buontempo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Diğer çok sıcak yıllarla karşılaştırıldığında bile bu, iklim açısından çok istisnai bir yıl oldu" ifadelerini kullandı. C3S tarafından yapılan analizler, 2023'ün 1850 yılına kadar uzanan küresel sıcaklık kayıtlarında en sıcak yıl olduğunu doğruladı. Ayrıca, ağaç halkaları ve buzullardaki hava kabarcıkları gibi paleoklimatik veri kaynakları incelendiğinde, Buontempo'nun "büyük ihtimalle" bu yılın son 100 bin yılın en sıcak yılı olduğunu belirttiği ortaya çıktı.

Ortalama olarak, 2023 yılında gezegenin sıcaklığı, 1850-1900 sanayi öncesi döneme kıyasla, insanların endüstriyel ölçekte fosil yakıtları kullanmaya başladığı ve atmosfere karbondioksit saldığı döneme göre 1,48 santigrat derece daha yüksekti.

Buontempo, geçen yılın bir önceki en sıcak yılı olan 2016'ya göre 0,17 derece daha sıcak olduğunu ve bu durumun "dikkate değer" bir marjla rekor kırdığını ifade etti.

Ancak, bu sıcaklık artışının, 2015 Paris Anlaşması'nda belirlenen küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceyi aşmaması hedefine uygun olmadığına dikkat çekildi. Birçok ülke, bu olumsuz etkilerden kaçınmak amacıyla sert iklim hedefleri belirledi, ancak karbondioksit (CO2) salımları 2023'te kömür, petrol ve gaz yakımlarından kaynaklanan rekor seviyelere ulaştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar