2004'ten beri bir ilk! Avrupa Merkez Bankası zarar etti

2004'ten beri bir ilk! Avrupa Merkez Bankası zarar etti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçtiğimiz yıl enflasyonla mücadele amacıyla faiz artışları uygulamasının etkisiyle 2004'ten bu yana ilk kez zarar açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2023 mali yılına ilişkin finansal sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Geçtiğimiz yılın faiz artışları nedeniyle ECB, 1,3 milyar avroluk bir zarar açıkladı. Banka, yüksek faiz maliyetleri sebebiyle 2004'ten bu yana ilk kez zarar bildirdi. Finansal risklere karşı 6,6 milyar avro tahsis edilirken, bu miktar beklenenden daha fazla, 7,9 milyar avro olarak gerçekleşti. ECB Konseyi, bu zararın bilançoda "geçmiş zarar" olarak kaydedilmesine ve gelecekteki karlarla telafi edilmesine karar verdi. ECB, 2022'de kar elde edemediği için yaklaşık 20 yıl sonra zarar açıklamış oldu.

ECB'nin açıklamasında, önümüzdeki yıllarda zarar etmenin beklendiği ancak daha sonra sürekli kar elde etmeye dönmenin öngörüldüğü belirtildi. Daha yüksek faiz oranları, ECB'nin net faiz giderlerini artırdı. Geçen yıl 900 milyon avro olan net faiz gideri, 7,2 milyar avroya yükseldi. Bankanın bilançosu ise bir önceki yıla kıyasla 24 milyar avro azalarak 674 milyar avroya geriledi. Personel giderleri ise 652 milyon avrodan 676 milyon avroya yükseldi.

ECB'nin asıl görevi fiyat istikrarını sağlamak olmasına rağmen, elde edilen kar ya da zararlar sıklıkla bir yan ürün olarak değerlendirilir. Ancak bazı analistler, ECB'nin bu zararının kurumsal bağımsızlığını tehdit edebilecek siyasi baskılara yol açabileceği endişesini dile getiriyor. ECB en son olarak 2004 yılında, avronun hızla değer kazanmasından kaynaklanan kur zararı nedeniyle 1,63 milyar avro zarar açıklamıştı.