2000 yılında işe girenler emeklilikte mağdur: Yaşıtlarımızla aramızda 17 yıl fark var

2000 yılında işe girenler emeklilikte mağdur: Yaşıtlarımızla aramızda 17 yıl fark var
2000 yılında işe giren kişilerin emeklilik durumunda yaşadıkları mağduriyet dile getiriliyor: Bu kişilerin emeklilik yaşlarıyla aynı dönemde işe başlayanlara göre 17 yıl gibi bir fark oluşmuş durumda. Bu durumun nedeniyle 2000 yılında işe giren kişilerin emeklilik haklarının diğer yaşıtlarına kıyasla daha geç elde edildiği ifade ediliyor.

Bursa EMADDER İl Temsilcisi Gürkan Şimşek, aynı yaştaki arkadaşlarıyla arasında emeklilik yaş farkı olduğunu belirtiyor ve kademeli bir emeklilik sisteminin talep edildiğini ifade ediyor. Şimşek, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunu ele alıyor ve bu konuda çıkan yasanın sonuçlarını değerlendiriyor.

Şimşek, özellikle kadınların normalde 58 yaşında emekli olması gerektiğini ancak EYT yasası nedeniyle 38 yaşında emekli olduğunu ve erkeklerin de normalde 60 yaşında emekli olması gerektiğini, ancak 43 yaşına çekildiğini belirtiyor. Bu durumun aynı yaşta olan arkadaşlar arasında 17 yıl gibi büyük bir emeklilik yaş farkına neden olduğunu dile getiriyor.

Bu nedenle, emeklilikte yaş farklarının daha dengeleyici bir şekilde düzeltilmesi ve adil bir geçiş sağlanması amacıyla kademeli bir emeklilik sistemi talep edildiğini ifade ediyor. Gürkan Şimşek, EYT yasası nedeniyle 4 ay gibi bir süreyle emeklilik hakkını kaçırdığını ve dernek olarak bu durumun çözümü için çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor.

“EMEKLİLİK UÇURUMU ORTADAN KALKSIN”

EYT düzenlemesi kapsamında eşitsizliğin giderilmesi adına mücadelelerini sürdürdüklerini söyleyen Şimşek “8 Eylül yasası ile erkeklerde 17 yıl kadınlarda 20 yıl geç emeklilik sebebiyle anayasal eşitlik ilkesine dayanan haklarını savunan ve bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip olması gereken çalışanlarız. Amacımız EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dahil olmak değil, sadece aramızda açılan emeklilik uçurumun kademeli düzenleme yapılarak giderilmesi ve adaletin tüm çalışanlar için tesis edilmesidir. Bütün bu haksızlığın giderilmesi için Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), bünyesinde mücadele ediyoruz. Akranlarımızla ve hatta bizden küçük kardeşlerimizle aramızda oluşan bu farkın daha adil olabilmesi için kademeli bir yaş koşulu ile yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar