2 günde 200 milyar dolar kaybeden Apple'a Huawei darbesi

2 günde 200 milyar dolar kaybeden Apple'a Huawei darbesi
JPMorgan analistleri 2 günde piyasa değeri 200 milyar düşen Apple hisseleri için yüksek değerleme ve Çin risklerini öne sürerek fiyat hedefini 235 dolardan 230 dolara çekti. Citi analistleri de Huawei'nin amiral gemisi Mate 60 Pro'nun piyasaya sürülmesinin Apple için ana risk olduğuna dikkat çekti.

JPMorgan Chase, Apple ile ilgili yaptığı değerlendirmede yüksek değerleme ve artan Çin risklerinin önümüzdeki hafta merakla beklenen ürün lansmanının olumlu etkisini sileceğini ve teknoloji devinin hisselerinin yılın ikinci yarısında daha iyi bir performans sergilemesinin olası görünmediğini belirtti.

Samit Chatterjee liderliğindeki analistler tarafından Cuma günü yayımlanan bilgi notunda Çin'in iPhone kullanımına yönelik kısıtlamalarının Apple'ın en büyük dış pazarında rekabetin kızıştığı ve yerli teknoloji şirketinin amiral gemisi Mate 60 Pro modelini piyasaya sürdüğü bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekilerek dünyanın en büyük şirketi için fiyat hedefi hisse başına 235 dolardan 230 dolara düşürüldüğü belirtildi.

Banka analistleri, "Kısıtlamalar Apple'ın yerel pazar payı kazanmaya devam etmesini zorlaştıracak" değerlendirmesinde bulunsa da daha önceki kısıtlamaların tüketici davranışlarını çok fazla etkilemediğini dolayısıyla Çin’in hükümet ve kamu şirketi çalışanlarına getirdiği iPhone kullanımına yönelik yasağı genişletme planının satışlarda önemli bir etkiye sahip olmasının muhtemel olmadığını kaydettiler.

SON 2 GÜNDE 200 MİLYAR DOLARLIK DEĞER KAYBI

Apple hisseleri, piyasa değerinde yaklaşık 200 milyar dolarlık kayba yola açan iki günlük düşüşün ardından Cuma günü piyasa öncesi işlemlerde dalgalı bir seyir izledi.

JPMorgan’ın değerlendirmesi, Citigroup’un hisseyle ilgili 90 günlük yukarı yönlü katalizör izlemesini iptal etmesi sonrasında geldi. Atıf Malik liderliğindeki Citi analistleri, “Çin ve Huawei Mate 60’ın piyasaya sürülmesiyle ilgili son haber akışını hisse senedi için ana risk olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

JPMorgan Apple’ın yılın geri kalanındaki hisse senedi performansının önümüzdeki hafta yapılacak iPhone 15 lansmanına bağlı olduğunu vurguladı.

Öte yandan analistler, yatırımcıların etkinliğin ardından iPhone satışları için daha iyimser olmalarına rağmen, hisselerde yaşanacak olası bir yükselişin bu yıl şimdiye kadarki yüzde 37’lik yükselişle sınırlı kalmasını beklediklerini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar