Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

18 ile 20 yaş arası çalışanlar sokağa çıkma yasağından muaftırlar

Mehmet Akif Bey, Koronavirüs tedbirleri kapsamında bilindiği üzere 20 yaş altındakilere de sokağa çıkma yasağı getirildi. Ben 19 yaşındayım ve özel sektörde çalışıyorum. Bu durumda ben işe nasıl gideceğim. Benim gibi olanlar ne yapacak, yanıtlarsanız sevinirim. Orkun Giden

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağından sonra 20 yaş altındakilere de sokağa çıkma yasağı getirilmişti. 20 yaş altında olup da sigortalı olarak özel sektörde çalışanlar ve kamu idarelerinde görev yapanların bu durumları ile ilgili İçişleri Bakanlığı'nca ek bir genelge yayınlanarak, itilaf konusu bu husus giderilmiştir. Genelge kapsamında; doğum tarihi 1 Ocak 2000 ile 1 Ocak 2002 tarihleri arasında (18 ile 20 yaş aralığında) olmakla beraber, kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar, özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayıt belgesi ile bu durumu belgeleyenler, tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları mevsimlik tarım işçileri için sokağa çıkma yasağı muaf tutulmuştur.

*

Her bir şube için ayrı ayrı kısa çalışma ödeneğine başvurabilirsiniz

+++++++

Firmamızın dört tane şubesi bulunmaktadır. Bu şubelerden ikisi İstanbul'da, biri İzmir'de, diğeri ise Kocaeli'ndedir. Kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunacağız. Bütün şubeler için de başvuruyu merkezden mi gerçekleştireceğiz. Saygılar dilerim. Nevzat Gün/ İstanbul

Nevzat Bey, firmanızın birden fazla şubesi vardır ve her bir şubeniz için ayrı ayrı kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunmalısınız. Her bir şubenizin bağlı bulunduğu İŞKUR merkezinin elektronik posta adresine yapabilirsiniz.

*

Yarım çalışma belgesi ile birlikte İŞKUR'a başvurmalısınız

+++++++

Yarım çalışma ödeneğinden yararlanmak istiyorum. Hangi belgeler ile başvurmam gerekir. Başvuruyu iş yerine mi yapmalıyım? Gülçin Koca

Gülçin Hanım, yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için analık hali izninizin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuruda gecikilen süre doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılmaktadır.

*

 

Kıdem tazminatına hak kazanırsınız

++++++++

Malulen emekli olmaya hak kazandım. Bu gerekçe ile işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabiliriyim?

1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Önce Sosyal Güvenlik kurumundan malulen emekli olabileceğiniz yazısı almalı, sonrasında ise o yazı ile birlikte iş yerine dilekçe ile müracaat edip, iş yerinizden alacağınız SGK çıkış bildirgesi ile birlikte bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik başvurusunda bulunmalısınızdır.

*

1 yıldan az hizmeti olan mevsimlik işçilerin kıdem tazminatı hakkı yoktur

Mehmet Bey mevsimlik işçiyim. Kıdem tazminatı hakkım var mıdır? Ersan Asker

Ersan Bey, eğer bir yıldan az süren bir mevsimlik işte çalışıyorsanız kıdem tazminatı hakkınız bulunmamaktadır.

*

Engelliler emlak vergisinden muaftırlar

++++++++++

Ben engelliyim. Kendime ait evim bulunmamaktadır. Birikimim ile bir ev almak istiyorum ancak engelli olmamdan dolayı alacağım evde vergi muafiyeti uygulanacak mıdır? Hikmet İlhan

5378 sayılı Engelliler Kanunu'nun 22. Maddesine göre 200 metrekareden küçük ve tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaftırlar.

*

60 yaş üstü kişiler huzurevine yerleşebilirler

++++++++++

67 yaşında olan babam huzurevine yerleşmek istiyor. Orada daha rahat edeceğini düşünüyor, bizler bu duruma sıcak bakmasak da yapabileceğimiz pek de bir şey gözükmüyor. Huzurevine yerleşme şartları nelerdir. Herkes huzurevine yerleşebiliyorlar mı? İsmimin açıklanmasını istemiyorum, teşekkür ederim.

Sosyal incelemeler sonucunda ekonomik yoksunluk içerisinde bulunanlardan; 60 yaş ve üzerinde olan, ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı hastalığı olmayan, uyuşturucu madde ve alkol bağımlısı olmayan ve yeme içme, banyo, tuvalet gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayabilenler huzur evlerinde kalabilirler. Ayrıca ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı bir hastalığı bulunmayan, yatağa bağımlı, felçli, bedensel, görme, işitme engelli, demans ve Alzheimer hastası, süreli ya da sürekli özel ilgi, destek, korunma ve rehabilitasyona gereksinim duyan yaşlılar Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine özel bakım yaşlısı olarak kabul edilirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları