Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

13 Temmuz 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz

Merhaba, 13 Temmuz 1968 doğumluyum. 1 Haziran 1991 tarihinde ilk defa sigortalı olarak işe başladım. 1 yıl askerlik borçlanması yaparsam emeklilik tarihimi erkene çeker mi? Sedat Çoban

Askerliğinizin 10 gününü borçlanırsanız emeklilik şartlarınız 25 yıl, 5525 sigorta primi ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5525 gün prim ödeme şartıyla 51 yaşı dolduracağınız 13 Temmuz 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Çocuğunuza maaş bağlanır

Eşim emekli sandığı emeklisiyken vefat etti. Eşimin vefatından sonra doğum yaptım. Çocuğuma da maaş bağlanır mı? Sevinç

4C (Emekli Sandığı) mensubu eşinizin vefatından önce hamile kaldığınız çocuğunuza, doğumu takip eden aybaşından itibaren maaş bağlanır.

Tarım SSK maaşı daha düşüktür

Sigorta başlangıç tarihim 1984. Bir süre sigortalı işte çalıştım. Şimdi tarım sigortası yatırmaktayım. Tarım sigorta primim normal sigorta priminden çok fazla. Tarım sigortalı olarak emekli olmak istiyorum. Emekli maaşımda tarım sigortalı olmak ile normal sigortalı olmak arasında fark var mıdır, var ise ne kadardır?

Emeklilik maaşlarının hesaplamasını yapabilmek için çalışılan veya prim ödenen yılların yıl ve yıl kazançlarını bilmemiz gerekli. Genel olarak ifade etmek gerekirse, tarım SSK ile normal 4-A SSK arasında 100 ile 200 lira maaş farkı vardır. Tarım SSK'nın maaşı daha düşük olur.

Fiili hizmet süreniz kadar geriye çekilir

19.01.1979 doğumlu olup 2001 Mart-2002 Ağustos ayları arasında yedek subay olarak TSK'da görev yaptım (toplam 16 aylık süre), bu süre içinde 12 ay boyunca Emekli Sandığı'na maaşımdan kesinti yapıldı. Sorum, şu an 4a SGK hizmet süreme yedek subaylık süresi eklenir mi? Ve ayrıca çalışma yıl başlangıcım SGK için 24 Mart 2006 mı yoksa Emekli Sandığı'na prim ödemeye başladığım Temmuz 2001 mi olacaktır?

Yedek subay olarak askerlik yapanlar da yedek subay okullarında geçen süreleri borçlanabiliyor. Ancak asteğmen olarak görev yaptıkları süreler ise onların emeklilik hesabında kullanılıyor. Askerliği yedek subay olarak yapanlar, asteğmenliğe geçtikleri andan itibaren Emekli Sandığı (4-C) kapsamında sigortalı sayılıyor. Dolayısıyla bu süreler emeklilik hesabında kullanılıyor. 4-C'li oldukları tarih yedek subaylık süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülerek işe başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Yani burada 3 aylık Fiili Hizmet Zammı uygulanıyor. Sizin asteğmenliğe geçtiğiniz Temmuz 2001 yılı sigorta başlangıcı sayılır. Ve bu tarih fiili hizmet süreniz kadar geriye çekilir.

Yurt dışı borçlanma tutarı günlük 44,15 TL'dir.

Mehmet Bey merhaba, benim bir sorum olacak sizlere. Yurt dışı borçlanması yapacağım, yeni zamlardan sonra günlük ne kadar ödemem gerekir. 1210 gün borçlanma yapacağım. Zafer Küçükkale 

Zafer Bey, 2020 yılında yapacağınız günlük en düşük yurt dışı borçlanma tutarı 44,15 TL'dir. 1210 güne karşılık ödemeniz gereken en düşük tutar toplamada 53.421,50 TL'dir.

Hizmet tespit davası açmalısınız

Babam 1966 doğumlu. 1999 yılının Ağustos ayında sigorta girişi yapılmış prim gün yatırılmamış. Malum o dönemlerde denetim az yapıldığından günleri gösterilmemiş. Daha sonra 2006 yılından beri bilfiil düzenli olarak çalışıyor. Ne zaman emekli olur? İlk giriş işleme tabi tutulması gerekmiyor mu? Tabi tutulması için nasıl bir yol izlenmelidir?

Babanız 1999 Ağustos ayı sigorta girişi ile 25 yıl 58 yaş 5975 gün şartları ile emekli olur. İlk sigorta başlangıcında adına prim ödenmediğini belirtmişsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne müracaat edip o döneme ait bordro kontrolü yaptırmanızı öneririm. Bordro kontrolünden de bir sonuç çıkmıyorsa bir uzmandan yardım arak hizmet tespit davası açmanızı öneririm.

Yıllık izin hakkınız 26 iş günüdür

17 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım. Yıllık izinlerimin işveren tarafından eksik kullandırıldığını düşünüyorum. Yıllık izin hakkım kaç gündür?

15 yıl ve üzeri kıdemi olan işçilerin yıllık izin süreleri 26 iş gününden az olamaz. İş sözleşmesi ile bu sürede artırım yapılabilir. Asgari kullanmanız gereken süre 26 iş günüdür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları