12 yaşındaki çocuk yüzyıllardır tartışılan teoriyi çözdü!

12 yaşındaki çocuk yüzyıllardır tartışılan teoriyi çözdü!
Bir 12 yaşındaki çocuk, antik Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis Arşimet'in yüzyıllardır tartışma konusu olan ve ona atfedilen "Ölüm Işını"nın bir benzerini geliştirdiği iddia ediliyor.

Efsaneye göre, 2000 yılı aşkın bir süre önce Arşimet, Romalıların Sirakuza Kuşatması sırasında savaş gemilerini savuşturmak için tasarladığı "Ölüm Işını" ile ünlüdür. Bu efsaneye göre, Arşimet şehrini korumak amacıyla kayalıklara büyük parabolik aynalar yerleştirerek güneş ışığını düşman gemilerine odakladı ve onları yakarak savuşturduğu söylenir.

Ancak, tarihçiler ve bilim insanları, bu efsanenin gerçekliğini sorgulamış ve bu olayın tarihsel olarak kanıtlanamadığını belirtmişlerdir. Fransız filozof Rene Descartes gibi pek çok bilim insanı da bu hikayeyi kurgusal olarak nitelendirmiştir.

Şimdi, Kanadalı öğrenci Brenden Sener'in, içbükey aynalar ve LED masa lambaları kullanarak "Ölüm Işını"nın bir benzerini yaptığı ve çalışabilirliğini kanıtladığı söylenmektedir. Sener, içbükey aynaları ve 50 watt'lık LED lambaları kullanarak minyatür bir versiyon oluşturmuş ve bunun ısıyı odaklamada etkili olduğunu göstermiştir.

Sener'ın deneylerinde, içbükey aynaları kullanarak ısıyı hedefe odaklayarak sıcaklığı artırabildiği ve bu şekilde "Ölüm Işını"nın benzerini oluşturduğu belirtilmektedir. Ancak, Arşimet'in efsanevi "Ölüm Işını"nı gerçekten kullanıp kullanmadığı hala bilinmemektedir.

32.jpg

BULGULAR, MiT'IN VERİLERİ İLE EŞLEŞİYOR

Sener'ın bulguları, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir grup tarafından yapılan araştırmalarla benzerlik göstermektedir. Bu araştırma grubu, benzer bir kopya oluşturarak Arşimet'in "Ölüm Işını"nın bir gemiyi 11 dakika içinde yakabileceğini keşfettiklerini iddia etmişlerdir.

Sener, Kanada Bilim Fuarı Dergisi'ne yaptığı açıklamada, "Deneysel bulgularıma dayanarak, MIT grubuna katılıyorum ve yeterince güçlü bir ısı kaynağı ve mükemmel bir açıyla odaklanmış daha büyük, çoklu aynalarla yanmanın mümkün olabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullanmıştır.

Sener'ın çalışmaları, Matthews Hall Yıllık Bilim Fuarı Altın Madalyası, Fizik Bilimleri Thames Valley Bilim ve Mühendislik Fuarı Altın Madalyası ve Londra Halk Kütüphanesi Çocukların Bilim ve Teknolojiyle İlgilenmesine İlham Verme Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar