Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

12 Seçimin Hikâyesi (6)

Asker kökenli demokrat Cumhurbaşkanı: Fahri Korutürk

Cevdet Sunay''ın görev süresi 28 Mart 1973''te sona erdi. Yerine yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyordu.

12 Mart askerî darbesi ve ona bağlantılı olağanüstü hükümetler dönemi (Birinci ve İkinci Nihat Erim Hükümetleri ile Ferit Melen Hükümeti) devam ettiği için bir askerin cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Böyle bir durumda akla ilk gelen isim Faruk Gürler''di.

Gürler, Genelkurmay Başkanı iken ve daha önünde uzun bir görev süresi varken aniden istifa etmiş, tabii senatör seçilmişti. Bu cumhurbaşkanlığına aday olacağı anlamına geliyordu.

Ordunun komuta kademesinin de Gürler''in cumhurbaşkanlığını desteklediği biliniyordu.

Ne var ki 12 Mart askerî darbesinin iki yaralı lideri, AP Genel Başkanı Süleyman Demirel ile CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Gürler''in Köşk''e çıkmasını bir türlü içlerine sindiremiyorlardı.

Birincisi, Gürler sert yapılı bir askerdi. Son sözü Meclis''in değil, askerlerin söylemesi gerektiğine inanıyordu. İkincisi, 1961''de daha genç bir subayken yapılan milletvekili seçimlerinin sonucunun tanınmaması, Meclis''in kapatılması yönünde tavır almıştı. Üçüncüsü, 12 Mart''tan birkaç gün önce, 9 Mart 1971''de bazı devrimci subayların yapmayı planladığı askerî darbenin öncüleri arasında da sayılıyordu. Sonra bu darbeye karşı yapılan darbede de rol üstlenmişti.

Demirel ve Ecevit şunu açıkça görüyorlardı:

"Şayet Faruk Gürler Cumhurbaşkanı seçilirse, 12 Mart 1971 darbesi ve olağanüstü hükümetler dönemi sürer, normal demokrasiye kolay kolay geçilemez."

Siyasi hayatları boyunca sürekli kavga etmiş, bu yüzden ülkeyi krizden krize sürüklemiş, hatta hem 12 Mart 1971 darbesine, hem de 12 Eylül 1980 darbesine davetiye çıkarmış iki lider Demirel ve Ecevit, belki de ilk kez bir konuda tam mutabakat içine girmiş bulunuyorlardı:

"Faruk Gürler Cumhurbaşkanı olmasın!"

Gürler''in seçilmemesi konusunda mutabakat sağlanmıştı ama yerine kimin Cumhurbaşkanı seçileceği konusu hâlâ ortadaydı.

Aranan kişinin "robot resmi" şöyle çizildi:

Öyle biri bulunmalıydı ki, Gürler''in seçilmeyişine ordunun tepkisi yumuşak olmalıydı.

Ve yine öyle biri bulunmalıydı ki, "Yağmurdan kaçarken doluya yakalanmamalıydı."

Çeşitli isimler ortaya atıldıktan sonra Fahri Korutürk isminde anlaşıldı.

Korutürk, eski deniz kuvvetleri komutanıydı. Moskova Büyükelçiliği de yapmıştı. 70 yaşındaydı. Entelektüeldi, ılımlıydı, demokrasiye inanmıştı, diyalog kurması kolaydı.

Bu arada Meclis''te Cumhurbaşkanı seçimi için turlar ardı ardına yapılıyor ama seçilmesine kesin gözüyle bakılan Faruk Gürler''e Anayasa''nın öngördüğü sayıda destek bir türlü çıkmıyordu.

İşte bu noktada Demirel ve Ecevit, Fahri Korutürk''ün adaylığını açıkladı.

6 Nisan 1973''te Korutürk, Meclis''te seçime katılan 557 üyenin 365''inin oylarını alarak Türkiye Cumhuriyeti''nin altıncı Cumhurbaşkanı olmayı başardı.

Korutürk''ün seçimi bir dönüm noktasıydı.

12 Mart 1971 ile başlayan olağanüstü dönem, Meclis''in ordunun istediği kişiyi cumhurbaşkanı seçmemesiyle sona eriyordu.

Korutürk 7 yıl Köşk''te kaldı. Koltuğa çok rahat oturdu ama ne yazık ki orada pek de rahat edemedi. Yaşanan uyumsuz koalisyonlar dönemi, Kıbrıs Harekâtı, ekonomik krizler, terör olayları ardı ardına geldi.

Korutürk''ün Cumhurbaşkanlığının bitmesinden birkaç ay sonra da 12 Eylül askerî darbesi yapıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları