Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

12 Seçimin Hikâyesi (11)

Ordu karşı çıktı ama Gül yine de seçildi

10''uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer''in görev süresi 16 Mayıs 2007 tarihinde doluyordu.

Bu nedenle Meclis''in bu tarihten önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyordu.

Peki, yeni cumhurbaşkanı kim olacaktı?

Ak Parti 5 yıldır iktidardaydı ve 354 milletvekili vardı. Anayasa''nın 102''nci maddesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci ve ikinci turlarında nitelikli çoğunluğun aranacağını, yani 367 milletvekilinin oyunun zorunlu olduğunu belirtiyor, üçüncü turda ise salt çoğunluğun yani 276 oyun yeterli olacağını vurguluyordu.

Bu durumda, Ak Parti''nin göstereceği cumhurbaşkanı adayının ilk iki turda olmasa bile üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Ne var ki bu seçim sanıldığı kadar kolay olmadı.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa''nın cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin maddesinin yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini, söz konusu maddenin cumhurbaşkanı seçimi için Meclisin toplantı yeter sayısının 367 olmasına hükmettiğini savundu. Kanadoğlu''na göre Meclis''in seçime geçebilmesi için en az 367 milletvekili Genel Kurul''da hazır olmalıydı.

O günlerde laiklik ve başörtüsü tartışmaları da yoğun şekilde sürüyor, Hükümete karşı "Cumhuriyet mitingleri" yapılıyordu. Bu mitinglerde Ak Parti''li bir cumhurbaşkanının olamayacağı özellikle dile getiriliyordu.

Bunlar yaşanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül''ü partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 27 Nisan 2007''de yapıldı. Genel Kurula 361 milletvekili girdi, bunlardan 357''si Gül''ün cumhurbaşkanı olması için oy kullandı.

CHP''liler Genel Kurula girmediği gibi seçimin birinci turunun Anayasa''ya aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi''ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi CHP''nin talebini kabul etti, birinci turda Genel Kurul''da 367 milletvekili olmadığını belirtip bu seçimi iptal etti.

O günlerde yaşanan önemli bir gelişmeyi de not etmek gerekiyor.

27 Nisan 2007''de, yani Meclis''te cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapıldığı günün gecesi Genelkurmay Başkanlığı sitesine bir bildiri konuldu. Daha sonra e-muhtıra diye adlandırılacak bu bildiride irticai faaliyetlerden duyulan rahatsızlık dile getiriliyor, Türk Silahlı Kuvvetleri''nin Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması konusunda kararlı olduğu belirtiliyordu.

Bu bildiriyle Genelkurmay Ak Partili bir cumhurbaşkanı istemediğinin mesajını veriyordu.

Ak Parti kurmayları yaptıkları değerlendirmede, mevcut koşullar içinde cumhurbaşkanını seçemeyeceklerini anladılar ve erken seçime gitme kararı aldılar.

Erken seçim 22 Temmuz 2007''de yapıldı. Bu seçimde yüzde 46.6 oranında oy alan Ak Parti 341 milletvekili çıkardı.

Yeni oluşan Meclis 20 Ağustos 2007''de cumhurbaşkanını seçmek için toplandı. Bu seçime CHP milletvekilleri yine katılmadı. Ancak MHP''liler ve DSP''liler Genel Kurula girdikleri için 367 oy sorunu yaşanmadı.

Gül, ilk tur oylamada 341 oy topladı. 24 Ağustos 2007''deki ikinci tur oylamada 337 oy aldı. Üçüncü tur oylama 28 Ağustos 2007''de yapıldı. Bu tura Meclis''teki 550 milletvekilinden 448''i katıldı ve 339 oy alan Gül, 11''inci cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.

Bu seçimde Gül''ün rakipleri MHP''den Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP''den Tayfun İçli 13 oy aldılar.

Gül, yaptığı teşekkür konuşmasında "Görevde bulunacağım süre içerisinde hiçbir ayırım yapmaksızın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım, tarafsızlığımı titizlikle koruyacağım" dedi.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları