Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

1000 gün sonra emeklisiniz

Merhaba, 05.04.1967 doğumluyum, ilk defa işe 01.04.1993 tarihinde başladım. Şu anda toplamda 4600 gün hizmetim var ne zaman emekli olabilirim? Pervin Ak

49 yaş, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5600 prim gün sayısı şartlarına tabisiniz. Yaş ve sigortalılık sürelerini tamamladığınızdan dolayı 1000 gün daha çalışmanız durumunda emekli olabilirsiniz.

Maaşın dörtte biri haczedilir

Mehmet bey iyi çalışmalar. Köşenizi ilgi ile takip ediyorum. Benim şöyle bir sorum olacak; taksitle bir mağazadan alışveriş yaptım fakat borcumun bir kısmını ödeyemedim. Mağaza yetkilileri maaşımın tamamına haciz koyduracaklarını söylüyorlar. Maaşımın tamamı haczedilebilir mi, asgari ücret ile çalışmaktayım. Orçun

4857 sayılı iş kanununun 35. Maddesi gereğince işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.

1260 gün daha ödeyerek 4a (ssk) dan emekli olabilirsiniz

05.09.1969 doğumluyum. 1988'in 11. ayında Bağ-Kurlu oldum, kısa süre sonra askere gittim. İşyeri açık olduğundan, döndüğümde çıkan borcu ödedim. Yaklaşık 15 yıla yakın Bağkur ödedim. Şu an yaklaşık 3,5 yıla yakın da sigortalı olarak bir fabrikada çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim, teşekkürler. Oğuz Akban

Bağkur' dan sonra 1260 gün daha ödeyerek 4a statüsünde SSK'dan emekli olabilirsiniz.

Yıllık izin hakkınız 20 iş günüdür

Mehmet Akif Bey merhaba, ben Ankara'da özel sektörde 5 yıldır çalışıyorum. Yıllık izinlerimi işveren bana 14 gün olarak kullandırıyor. Ben 54 yaşındayım. Yıllık izin hakkım kaç gündür?

50 yaşından gün aldığınızdan dolayı yıllık izin hakkınız 20 iş günüdür. Bu durumu işverene bildirmeniz durumunda gerekli düzenlemenin yapılması gerekir.

Hukuki destek almanız menfaatiniz için gereklidir

Mehmet bey, cumartesi günkü yazınızı ilgi ile okudum. Bende göç idaresi kurumunda taşeronda çalışırken kadroya geçtim. Maaşlarımızın düşürülmesinden dolayı haklarımızın olduğunu sizin yazınız sayesinde anladım. Haklarımızı nasıl alabiliriz? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İsmimin açıklanmasını istemiyorum. Teşekkürler.

Maaşlarınızın düşürülmesi ile ilgili çalışmış olduğunuz il veya ilçedeki adliyeden Arabuluculuk müracaatı öncelikle yapmalısınız. Arabulucu sizi ve kurum yetkililerini toplantıya davet edecektir. Toplantıda herhangi bir anlaşma sağlanamaması halinde arabulucunun son oturum tutanağı ile birlikte İş Mahkemelerinde dava açmanız gerekmektedir. Tüm bu süreç uzmanlık gerektiren konu olduğundan dolayı avukatlardan hukuki destek almanız menfaatiniz gereği önemlidir ve tavsiye ederim.

İş sağlığı ve uzmanı kimler olabilir

Çalışma ekonomisi mezunuyum. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilir miyim? Berna Yıldırım.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince mühendis, mimar veya teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler. Teknik eleman tanımı da teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını kapsamaktadır.

Gemiadamlarının deneme süresi en fazla 1 aydır

Deniz İş Kanunu'na göre gemiadamı olarak işe başlayacağım. Deneme süresi en fazla ne kadardır? Deneme süresinde maaş ödemesi yapılır mı?

Süresi belli olmayan hizmet sözleşmelerinde deneme süresi en çok 1 aydır ve bu sürede gemi adamına ücret ödemesi yapılır.

İhbar süreleri ne kadardır?

İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı hakkında bilgi veririmsiniz.

İş sözleşmesinin, 4857 sayılı iş kanunun 17. maddesinde belirlenen sürelere uyulmaksızın sonlandırılması durumunda, sözleşmesi sonlandıran tarafın ihbar sürelerine ait ücret miktarında karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu tazminata ihbar tazminatı nedir. Gerek işçi gerekse işveren haklı feshin söz konusu olmadığı hallerde ihbar sürelerine uyulmaması nedeniyle tazminat yükümlülüğü altındadır.

İhbar tazminatına ilişkin süreler işçinin kıdemine göre değişiklik gösterir. Bu süreler ise;

6 aya kadar 2 hafta,

6 aydan 1,5 yıla kadar 4 hafta,

1,5 yıldan 3 yıla kadar 6 hafta,

3 yıldan fazla olan çalışma süresi için ise 8 haftadır.

İhbar süresi içerisinde işçiye günde en az iki saat iş arama izni verilmek zorundadır. İşçi isterse bu izni toplu olarak kullanabilir. İhbar tazminatından gelir vergisi kesintisi yapılır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları