Zonguldak'ta 4 bin 56 yeni doğan bebeğe işitme tarama testi yapıldı

Zonguldak'ta 4 bin 56 yeni doğan bebeğe işitme tarama testi yapıldı
Zonguldak'ta, 2023 yılında 4 bin 56 yeni doğan bebeğe işitme tarama testi yapıldı.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, bu önemli bilgiyi paylaşarak, dünyada her yıl 3 Mart'ın Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlandığını hatırlattı.

Güner, Türkiye'de her yıl yaklaşık 1.290.000 bebek doğduğunu ve bunların binde 2-3'ünün ileri derecede işitme kaybıyla dünyaya geldiğini belirtti. Yoğun bakım ünitelerinde bulunan bebeklerde bu oranın yüzde 4'e yükseldiğini vurgulayan Güner, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan ilaçlar nedeniyle bu oranın yüzde 6'ya kadar çıkabileceğini ifade etti.

Güner, işitme tarama testlerinin ilk bir ay içerisinde tekrarlarla birlikte yapılması gerektiğini ve İşitme Tarama Programı kapsamında bebeklerin ilk bir ay içinde tarama testlerinin tamamlanması, ilk üç ay içinde tanı testlerinin tamamlanması ve altıncı ay kadar da tanı sonrası cihazlama ve rehabilitasyonlarına başlanması gerektiğini belirtti. Erken tanı ve uygun önlemlerin alınmaması durumunda çocuklarda yaşam kalitesinin olumsuz etkilenebileceğini vurgulayan Güner, Zonguldak ilinde doğan tüm bebeklerin işitme taramasının tamamlandığını kaydetti.

İlde bulunan hastanelerde, doğum sonrası ilk 72 saat içinde yapılabilecek basit ve zararsız testlerle yenidoğan döneminde işitme kaybının tespit edilebildiğini belirten Güner, Zonguldak'taki işitme tarama programının tarama ve referans merkezi olmak üzere iki merkezden oluştuğunu söyledi. Referans merkezinin açılmasıyla birlikte, il dışına gitmeden daha rahat ve hızlı bir şekilde tanı ve tedavi sürecinin başlatılacağını ifade eden Güner, işitme sorunlarına karşı ellerinden geleni yaparak çocukların sağlıklı bir şekilde topluma kazandırılmasını amaçladıklarını dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar