Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Yesyeni Orta Vadeli Plan

Geçtiğimiz sene yazdığım "Orta Vadeli Pollyanna Programı" isimli makalemin girişi şöyleydi:

"Yeni açıklanan Orta Vadeli Programı okuyunca vallahi, Pollyanna kitaptan fırlamış gelmiş oturmuş bu programı yazmış sandım. Çok fazla iyimser beklentiler ve inşallah olur, olursa iyi olur mantığı ile yazılmış bir program. Bu program yazılırken Türkiye''nin temel ekonomik ve sosyal sorunları, çözüm bekleyen yapısal problemleri göz ardı edilmiş, yok sayılmış, bu yüzden de program gerçeklerden kopmuş.

Bakınız sevgili okurlarım özellikle kriz dönemlerinde ülkeleri krizden çıkaracak ekonomik programlar hazırlamak ve uygulamak çok zor ve ciddi bir iştir, Pollyannacılık oynanarak böyle programlar hazırlanamaz, hazırlanırsa da herhangi bir şekilde sonuç alınamaz.

Programda birçok öngörü var, elbette en önemli ve temel öngörüler enflasyon ve kur öngörüleri. Bu öngörülere göre:

Aslında bu iyimser programda bile işsizlik ve enflasyon oranları ekonomisi iyi yönetilen makul ülkelere göre felaket sayılacak boyuttadır.

Bu programı hazırlayanlar enflasyonu kendi kendine iyileşecek bir hastalık zannediyor olmalılar. Oysa enflasyon iktidarların bilinçli olarak tercih ettikleri ve uyguladıkları enflasyonist politikalar sonucunda ortaya çıkan bir ekonomik olgudur.

Enflasyonist politikalar uygulamaktan vazgeçilmediği müddetçe enflasyon herhangi bir şekilde kendi kendine kontrol altına girmez.

2021 yılı bitti sonuçlar ortada TÜFE %36 yıl sonu dolar kuru ise 13,32 yıl içinde ise 20 Aralık tarihinde bankalar arası piyasada en yüksek 17,47 seviyesini gördü. Serbest piyasada ise kur aynı tarihte 18,30 seviyelerine kadar tırmandı.

Aradan bir yıl geçti, bu sefer hiperenflasyon koşullarında yesyeni bir OVP açıklandı. Görünen o ki dönüp dolaşıp aynı yere gelmişiz! Dilek ve temennilerden oluşan, tutması mümkün olmayan öngörülerden ibaret, iş olsun torba dolsun kıvamında yazılmış bir metin var elimizde.

Yeni OVP''de ortalama dolar kurunda 2022 beklentisi 9,27''den 16,62''ye yükseltildi. 2023 beklentisi 21,52, 2024 beklentisi ise 24,62''ye çıkarıldı. 2025 yılı dolar kuru beklentisi ise 25,77 oldu.

Enflasyon da 2022 beklentisi %65, 2023 beklentisi %24,9, 2024 yılsonu beklentisi %13,8, 2025 tahmini ise %9,9. Beklentiler ciddi değişmiş ek hane rüyası 2025''e ertelenmiş.

Bu yeni kur ve enflasyon beklentilerinin gerçekleşmesi sizce mümkün mü?

Bana göre değil çünkü enflasyon ile mücadele etmek için hiçbir şey yapılmıyor. Hatta elde bir mücadele programı ve stratejisi dahi bulunmuyor.

Bahse konu makalemde ne yapılması gerektiğini de söylemiş "Enflasyonu kontrol altına alabilmek için sıkı para ve maliye politikaları uygulamak gerekir. Sıkı para politikası uygulamanın yolları belli dolaşımdaki para miktarını azaltacak tedbirler almak gerekir. Bunun da en birinci yolu pozitif yüksek faiz vermektir. Şu anda Türk Lirasına Merkez Bankası tarafından uygulanan faiz negatiftedir? Nerede sıkı para politikası?

Sonra dolaşımdaki para miktarını azaltmak için banknot matbaasını harıl harıl çalıştırmayacaksın, bunun için de gelirlerini arttırman ve giderlerini azaltman gerekir buna da sıkı maliye politikaları denir. İtibardan tasarruf olmaz denilerek yaptırılan yeni yeni saraylar, alınan lüks makam araçları, VIP uçaklar ve Suriyeli mülteciler ile dış askerî ve ekonomik operasyonlar için harcanan milyarlarca dolar ortada dururken kim sıkı maliye politikaları uygulandığından bahsedebilir?" demiştim.

Hepimiz biliyoruz ki bu dediklerimden hiç biri yapılmadı ve sonuç ortada faizler aşırı negatif seviyede, enflasyon ise üç hanede.

Dün bu dediklerim yapılmadı da bugün yapılıyor mu ya da yapılmasına yönelik bir gayret var mı? Ne yazık ki yok ve bu yüzden de bu programın da hiçbir öngörüsü tutmayacaktır.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları