Yeni açılımlar yeni tavizler mi geliyor?

Yeni açılımlar yeni tavizler mi geliyor?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi tekrarlanırken, önceden reddedilen “ökümenik”, “Lazistan”, “Kürdistan”, PeKeKe” kavramlarının kullanılması yeni açılımlar/tavizler mi geliyor sorusu akla getiriyor.

Cumhuriyet gazetesinde yazan Doç. Dr. Barış Doster “İstanbul seçimi ve yeni ‘açılım’ paketleri” başlıklı yazısında “Belediye seçimlerini 31 Mart öncesi ‘beka sorunu’ olarak gören iktidar, 23 Haziran öncesinde ise yeni açılımların zemini olarak kullanıyor” dedi.

“Ökümenik” kavramının kullanılmasının tehlikesine dikkat ecen Doster şöyle yazdı: 

“Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım’ın, Fener Rum Patriği Bartholomeos için yaptığı, “ökümenik” açıklaması. Yıldırım, her ne kadar sosyal medya hesabından bu ifadeyi hemen silse de, onun oturduğu koltuklarda oturmuş, onun deneyimine sahip, onun geldiği siyasi gelenekten birinin, patriğe “ökümenik” demesi, kolayca açıklanamaz.

Yıldırım ve danışmanları; ‘ökümenik’ ifadesinin Cumhuriyetin tapu senedi olan Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu, yasalarda yerinin olmadığını, sonu ‘devlet içinde devlet olmaya’ kadar varacak, çok tehlikeli bir gidişatın başlangıcını oluşturacağını bilmek durumundadırlar.

Binali Yıldırım’ın Diyarbakır gezisinde yaptığı ‘Kürdistan’ ve ‘Lazistan’ vurguları. Bu sözler, İstanbul seçiminden sonra, yeni bir açılım sürecinin başlayacağı endişesi taşıyanları haklı çıkardı. Nitekim Türk Tarih Kurumu’nun önceki başkanlarından, eski Kayseri milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu uyardı: “Osmanlı Devleti döneminde Kürdistan eyaleti 1847’dekurulup, 1864’te kaldırılmıştı.” Yetkin hariciyecilerimizden, üretken tarihçilerimizden Bilâl N. Şimşir de, “Kürtçülük” (Bilgi Yayınevi, Ankara, 2007) adlı kapsamlı çalışmasında konuyu etraflıca inceler.” 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar