Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) nedir? ISS nerede, kimin, ne zaman kuruldu?

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) nedir? ISS nerede, kimin, ne zaman kuruldu?
Son zamanlarda birçok insanın uzaya olan ilgisi giderek artmaya başladı. Birçok insan internette Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'İn nerede olduğunu araştırıyor. Peki Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) nedir? ISS nerede, kimin? ne zaman kuruldu?

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesinin ardından insanlar Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) merak etmeye başladı. Peki Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) nedir? ISS nerede, kimin, ne zaman kuruldu?

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU (ISS) NEDİR?

ISS, ağırlıksız ortam deneylerine ev sahipliği yapan önemli bir uzay üssüdür ve bir dizi bilimsel çalışmayı içermektedir.

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş, üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. 1998 yılında yapılmaya başlanmış, 2011 yılına kadar devam etmiştir. 2000 yılından itibaren ise astronotlar istasyonda kalmaya başlamıştır. İstasyon, basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden oluşan bir yapıya sahiptir ve Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur.

ISS programı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı'nın (CSA) beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından ortaklaşa yürütülen bir projedir. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki ana bölümden oluşur.

İstasyonun kurulmasındaki amaçlar arasında laboratuvar, gözlemevi ve fabrika işlevlerini yerine getirmek, gelecekteki uzay görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs sağlamak bulunmaktadır. Ayrıca, 2010 yılında yapılan ABD ulusal uzay politikasında, istasyona ticari, diplomatik ve eğitim amaçlı görevler de verilmiştir.

ISS'de yapılan çalışmalar arasında aşı geliştirilmesi, kanser tedavisi, akışkanların uzaydaki hareketleri, beslenme ve bitkilerin ağırlıksız ortamdaki davranışları gibi çeşitli konular yer almaktadır. İstasyon, 330 km ile 435 km arasında değişen bir yükseklikte saatte 28 bin kilometre hızla dönmekte ve bu önemli bilimsel araştırmaların merkezi olmaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar