Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Ülkücülükteki Galiyevizm izleri

Önceki yazılarımda Türkçü Turancı Sosyalist Sultan Galiyev'den bahsetmiştim. Yazı dizimde bugün Ülkücülerin el kitabı olarak okutulan Dokuz Işık doktrindeki Galiyevizm izlerini yazacağım. Ayrıca Türkeş Bey'in dediği iddia edilen sözlerin Galiyevizm'e yakınlığını analiz edeceğim.

***

Mir Sait Sultan Galiyev'in Sol Sosyalist Devrimi ancak İslam ve Türk toplumlarında olacağını söylediğini önceki yazımda bahsetmiştim.

Sol ve Sosyalizm'in illa Çin ve Rus Emperyalizmi gölgesinde yürümesine gerek yoktur.

Türkçü, Türk Milliyetçisi, Turancı veyahut İslamcı birisi de Sosyalist olabilir. Veyahut illa Sosyalist birisinin materyalist olmasına da gerek yoktur. Bunun örnekleri vardır. Şimdi burada bunları ayrıntısıyla yazıp sizleri boğmak istemiyorum.

***

Gelelim asıl konumuza. Ülkücünün adeta el okuma kitabı olan Alpaslan Türkeş'in Dokuz Işık doktrininde bir madde vardır.

O da: Toplumculuk.

Sosyalizm'in kelime olarak tam Türkçedeki karşılığı Toplumculuktur.

Sosyal toplum demektir. 'İzm' eki ise 'cı, cı, çu' eklerini Türkçede karşılar.

Türkeş'in Dokuz Işık doktrindeki Toplumculuk maddesi şöyle anlatılır:

"Emek ve sermayenin bir arada ve barış içinde yaşadığı milliyetçi toplumcu düzende, emek ve sermaye millî bütünlük ve menfaat dışında bir faaliyette bulunamayacak, gerek emek gerekse sermaye, millî menfaatlere hizmet ettikleri ölçüde korunacaktır."

***

Peki sadece bu mu? Elbette Ülkücülükteki Galiyevizm izleri bu değildir.

Başbuğ Türkeş'in bankaların millîleşmesini yani devletleşmesini savunduğunu da biliyoruz.

MHP'nin eski etkili isimlerinden birisi olan eski Bakan Namık Kemal Zeybek bir TV kanalının canlı yayınında şunları anlatmıştı:

"Ümit Özdağ'ın babası Muzaffer Özdağ ile Ülkücü gençlere seminer veriyoruz. Muzaffer Özdağ kalktı dedi ki: Bizler Türkçü Sosyalistleriz.

Ben de Muzaffer Özdağ'a eğildim dedim: Aman ne yapıyorsun? Bunlar anlamazlar Türkçü Sosyalizmi. Bari Türkçü Toplumcularız deyin bari."

***

Değerli okuyucularım zihninizde şimdi sanırım bir şeyler oturmuştur.

Galiyevizm'i savunmak illa Sosyalist olacağınız anlamına gelmez. Belki de Sultan Galiyev bugün yaşasa bizler gibi Parlamenter Rejim içinde Sol Milliyetçi değerleri savundurdu. Çünkü çağımızın ihtiyaçlarına göre ideolojiler şekillenir. Devrimciliğin de şartı budur.

***

Evet Ülkücülükteki Galiyevizm izleri Dokuz Işık'taki Sosyalizmin Türkçe karşılığı olan Toplumculuk maddesidir.

Yetmedi, Türkeş'in bankalar millîleşsin sözündedir. Bankalar gibi Kapitalizmin göz bebeği kurumları devletleştirmeyi millîleştirmeyi istemek Sağcılık ise inanın dünyada kimse Solcu değildir.

Evet açıkça söylüyorum Ülkücülük Sol bir görüştür. Ama Sosyalizm değildir. Ülkücülük, Toplumcu temelde Milliyetçi esasları alan Turancı bir fikir sistemidir.

Sol değerler vatansızlıktan Rus ve Çin Emperyalizminden koptuğu sürece Milliyetçi Sol akım Türkiye'de de elbette büyüyecektir.

Parlamenter Rejim içinde Milliyetçi Sol politikalar Galiyevizm temelinde ilerleyen yılların Türkiye meseleleri olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları