Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Türkiye'de herkes yoksuldur

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Yoksulluk sınırını 20 bin lira demişler bu komik oluyor. Yoksulluk sınırı 20 bin lira ise Türkiye''de herkes yoksuldur" demişti.

Ha şunu bileydin Vedat beyciğim AKP iktidarı olarak siz, Türkiye''de bir kuru maaş ile geçinen hemen herkesi yoksulluğa mahkûm etmiş bulunmaktasınız!

Ha ben öyle işkembe-i kübradan da atmam, neticede bilim insanıyım, hesap kitap adamıyım!

Bakın son yapılan zamlar ile birlikte temmuz ayından itibaren geçerli ücretlerden bazıları şöyle olacak:

Görüldüğü üzere bu tabloda en yüksek maaşı alan bir genel müdürün maaşı 30 bin lira civarında, asgari ücret ise 5 bin 500 lira. Şimdi 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ile ilgili hesaba gelelim.

KONUT SAHİPLİĞİ:

Bugün ortalama bir ev 2 milyon lira civarında. Bu evi kredi ile alıp 120 ayda ödemek istersen aylık ödemen gereken tutar ortalama 45 bin lira civarında. En düşük tutar ise 33 bin lira ile bir kamu bankası tarafından teklif ediliyor.

OTOMOBİL SAHİPLİĞİ:

Ortalama bir sıfır otomobil 650-700 bin lira. Bu otomobili kredi ile almak istersen en fazla vade 48 ay ve ayda 25 bin lira civarında bir ödeme yapman gerekiyor.

EĞİTİM:

Gelelim eğitime. Tanınmış bir vakıf okulunun ücretleri şöyle; anaokulu 99 bin, ilkokul 119 bin, ortaokul 97 bin 520, lise 99 bin 367 lira. Yemek ücreti KDV hariç 14 bin 500 lira. Servis de yıllık 22 bin lira civarında. Biri ilkokulda biri lisede iki çocuğu olan bir aile çocuklarına doğru düzgün sayılacak bir eğitim aldırmak isterse yılda 293 bin, ayda 25 bin lira civarında eğitim ücreti ödemesi gerekiyor.

Yukarıdaki listeye bakarsanız hem konut, hem otomobil almak ve hem de çocuğunu özel okulda okutmak isteyen birinin asgaride bu üç kaleme yapacağı aylık ödeme 88 bin lira tutuyor ve yukarıdaki listede bu seviyede ücret alan hiçbir kimse yok!

Genel müdürler en yüksek maaşı alıyor ve eğer bir başka geliri yoksa ya da eve bir başka gelir girmiyorsa bir genel müdürün aylık maaşı ile ortalama bir evin kredi taksitini ödemesi imkânsız!

Ortalama bir sıfır otomobil taksitini ödemek veyahut da iki çocuğunu ortalama bir özel okulda okutmak isteyen birinin ise en az 25 bin lira aylık ödeme yapması gerekir ki, yukarıdaki listede bu seviyede ödeme yapabilecek sadece üç maaş seviyesi var lakin onların da bu ödemeleri yaparsa yemek yemeye bile parası kalmıyor.

Bir asgari ücretlinin ise ev, araba sahibi olması ya da çocuklarını özel okulda okutması hayal bile edilemez.

İşte yoksulluk tam da budur…

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları