Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak

Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye sıcak havaların etkisine erken girdi. Türkiye'nin büyük bölümünde geçen yıl yaz aylarında günlerce etkili olan kavurucu sıcakların, bu yılda rekor seviyelerde seyretmesi bekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, gelecek dönemde beklenen sıcak hava dalgaları ve bunların uzun vadeli iklimsel etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl Türkiye'de yaşanan sıcaklık rekorlarının kırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Türkeş, özellikle Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde ölçülen 49,5 derecelik sıcaklık değerinin geçmiş yıllara göre rekor bir değer olduğunu belirtti.

SICAK HAVA DALGASI ERKEN BAŞLADI

Mart ayından itibaren Türkiye genelinde görülen erken başlayan sıcak dalgalarının, küresel ısınmanın etkilerinin artmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Türkeş, bu durumun önümüzdeki dönemde tarım, su kaynakları, halk sağlığı ve biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu.

Türkeş yaptığı açıklama, genellikle mayıs sonu, haziran başında görülen, 30'lu derecelere ulaşan sıcaklıkların yaşanmaya başlandığına vurgu yaparak "Hem mevsimlik hava tahminleri hem de kısa süreli iklim öngörülerine baktığımızda çok büyük bir olasılıkla bu yaz da Türkiye'nin büyük bölümünde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde olacak. Güneydoğu Anadolu'da, İç Anadolu'nun mikroklima çukur alanlarında, Güneybatı Anadolu'da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngörüyorum." şeklinde konuştu.

Uzmanlar, Türkiye'nin yüksek sıcaklık dalgalarına karşı hazırlıklı olması gerektiğini ancak bu durumun sadece mevsimsel bir değişiklik değil, aynı zamanda küresel iklim değişikliğinin bir göstergesi olduğunu vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar