Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Türk devlet töresi ve Cumhuriyet!

Değerli okuyucularım bilim kurgu yazılarıma kısa bir ara veriyorum. İlerleyen günlerde tekrar yazacağım.

Türk devlet töresi diye bilerek yazdım. Çünkü Hun devleti ilk Türk devletiydi o kuruldu kurulalı günümüze değin devam eden bir devlet geleneği yani töresi vardır. Bu yazımda da Cumhuriyet'in aslında Türk devlet töresinde nasıl olduğunu anlatacağım.

***

Yazımın ana konusuna geçmeden önce size tarihten bir anekdot aktarıp sonra analizimi yapacağım.

Tarihteki olay: Göktürkler şehirleri surlarla örecek ve Budizm'e geçecekti. Bu fikir Bilge Kağan'a aitti. Ancak Kurultay (Meclis) vardı. Ve fikre karşı çıkan Vezir Tonyukuk. "Tanrı'nın kut verdi" denildiği Kağanın teklifi Kurultay'da reddedildi.

Tarihteki Türk devletinin olayında, koskocaman Türk Başbuğunun teklifini Kurultay yani Meclis reddediyor. Bunun adı o döneme göre en modern Cumhuriyet rejimidir. Tarih o günkü koşullara göre değerlendirilir. Bugün de tartışmaları devam eden 'Tek Adam Rejimi' polemiklerinde de gösteriyor ki Türk devlet töresinde 'Tek Adam Rejimi' diye bir şey yoktur. Kuvvetler ayrılığı vardır. Başbuğun yetkilerini Meclis sınırlıyor. O dönemde de Meclis, boy beylerinin seçimiyle gelen demokratik bir kuruluş. Aygucu denilen makam da o dönemde Başbakanlığı karşılıyor. Yani parlamenter rejim Türk devlet töresinin taaa iliklerinde var.

***

Aygucu makamının sonraki dönemlerde adı sadrazamlık olmuştur. Hatta Osmanlı'da ilan edilen 2. Meşrutiyet sonrasında Sadrazamı yani Başbakanı atama yetkisi Meclisi Mebusana verilmiştir. Bu Meclisi Mebusan da seçimle gelmiş yüzde yüz demokratik bir kuruluştur. Bu Başbakanı meclisin ataması yakın geldi mi size? Evet ben diyeyim Saray Rejimine geçilmeden önceki parlamenter rejimde Başbakanın hükümeti TBMM'den güven oyu alınması. Demek ki Türk devlet töresi Cumhuriyet rejimini uygulayan bir sistemmiş.

***

Zaten 1. ve 2. Meşrutiyet'i ilan ettiren İttihat ve Terakki Türkçü bir partidir. Enver Paşa, Turan kahramanıdır herkes bilir. Enver Paşa'nın 2. Meşrutiyet'i ilan ettirmek için Abdülhamit'e yaptığı baskıları da biliyoruz. Başbuğ Atatürk de zaten İttihat Terakki üyesidir sonradan ayrılma nedeni ordunun siyasete aşırı karışmasıydı.

***

Bugün 29 Ekim Cumhuriyet'in kuruluş yıl dönümü. Atam Başbuğ Atatürk sana karşı mahcubuz. Senin kurduğun Türk Cumhuriyeti Saray Rejimine dönüştü. Ama sözümüz olsun Başbuğumuz Atatürk, senin kurduğun Türk Cumhuriyet'ini tekrar parlamenter rejime dönüştüreceğiz.

***

Cumhuriyet ile yaşıt duayen gazeteci Hıfzı Topuz bir gazeteye verdiği demeçte Atatürk'ün başkanlık sistemine sıcak bakmadığını söylemişti.

Duayen gazeteci Hıfzı Topuz, etrafındaki dalkavukların Atatürk'e "başkan" olmasını önerdiğini ancak onun "Ben diktatör heveslisi değilim" diyerek reddettiğini açıkladı.

***

Başbuğ Atatürk'ün kurduğu Türk Cumhuriyet'ini savunmak demek parlamenter rejimi savunmak demektir. Türk Milliyetçiliğini Türkçülüğü savunmak demek parlamenter rejimi savunmak demektir. Aksini iddia eden tarih bilimini reddeder.

Yukarıda tarihî gerçekleri yazdım. Bugün MHP'lilerin hem Türk Milliyetçiliği hem de Türk Cumhuriyetini savunuyoruz demeleri çelişkidir. Çünkü ülkemizdeki parlamenter rejimi Saray Rejimine dönüştüren MHP'dir.

***

Yazımı Türk Cumhuriyet'ini kuran Başbuğ Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anarak nice 29 Ekim Cumhuriyet bayramlara diyerek bitireyim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları