Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Emin Mert Odabaş

Emin Mert Odabaş

Türk basketbolunun utanç gecesi

2 Aralık Cumartesi günü Beşiktaş Emlakjet, Sinan Erdem Spor Salonu’nda Fenerbahçe Beko’yu ağırladı. Beşiktaş müsabakadan 68-64 galip ayrılırken maçın sonucundan çok maç sırasında yaşanan olaylar geceye damga vurdu.

Bilindiği gibi Beşiktaş çok uzun süredir maçlarını Beşiktaş ilçesinde bulunan yaklaşık 3.200 kişi kapasiteli Akatlar’da oynuyor. Sezon başında takımın yönetiminde ve oyuncu kadrosunda yapılan değişimler; Avrupa’da ve ligde alınan iyi sonuçlarla birlikte taraftarlardan da basketbol şubesine doğru bir ilgi artışı oldu.

Bu sebeple bu önemli müsabaka Sinan Erdem’e alınırken maça günler kala da yaklaşık 16 bin kişilik salonun biletlerinin tükendiği Beşiktaş tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Yani basketbolu az çok takip eden herkesin, Sinan Erdem’de nasıl bir atmosfer oluşacağını tahmin etmesi zor değildi.

Fenerbahçe’nin zorlu ve uzatmalara giden Real Madrid maçı sonrası 48 saat geçmeden çıkacağı formda bir Beşiktaş maçında galibiyet iki tarafa da eşit uzaklıkta olacakken, arkasına taraftarını da alan Beşiktaş’ın avantajlı olması çok da şaşırtıcı olmazdı.

Bir not olarak düşmek adına da Beşiktaş’ın Avrupa maçını 29 Kasım’da Belgrad’da oynadığını da hatırlatmış olalım ki, tek taraflı bilgi vermeyelim. Beşiktaş da hafta içi Fenerbahçe’den bir gün önce deplasmanda Avrupa müsabakasına çıkmıştı.

Maça dönecek olursak, daha ilk yarı bitmeden yapılan 3 anons, sahaya atılan yabancı maddeler, bitmek bilmeyen küfürler derken ilk yarının sonunda sahaya atılan yabancı maddelerden birinin Fenerbahçe Beko oyuncusu Yam Madar’ın kaşına isabet etmesi ile yerde kalması sonucu soyunma odasına giderek zorunlu bir tedavi görmesi…

Fenerbahçe kulübü maç sonucu yaptığı açıklamada ise Yam Madar’ın maç sonrası kısmi kaybı yaşadığı açıklanırken; Beşiktaş Kulübü’nün yaptığı açıklamada olayların kabul edilemez olduğunu söylemesine rağmen amasız fakatsız yaşananları kınayamaması oldukça üzücü. Yaşanan olayların başlama sebebi olarak da Fenerbahçe’nin yöneticisi Sertaç Komsuoğlu’nun giydiği tişörtün rengi ve yaptığı hareketler gösterildi.

İşin daha acı yanı ise Beşiktaş’ın başkanlık seçimlerinde yarışan iki adayın da basketbol şubesine yapılacak yatırımlardan ve Euroleague’de oynama isteğinden bahsedilmesi oldu. Beşiktaş taraftarının bu tepkileri bir Avrupa maçında yapsaydı alabileceği ceza ya da cezaları merak etmiyor değilim.

Elbette bir sporsever olarak, bir basketbol izleyicisi olarak Beşiktaş’ın Sinan Erdem’de kapalı gişe oynaması kadar beni mutlu edecek çok az şey vardır. Ancak, Cumartesi günü yaşanan olayların bir izahı yoktur, olmamalıdır ve başta Yan Madar’ı yaralayan maddeyi atan taraftar/taraftarlar olmak üzere bu kişiler hakkında kulüp ve federasyon gerekli aksiyonları almalıdır.

Federasyon kısmına gelirsek de, bu maçta tribünlerin boşaltılamamış olması büyük bir otorite eksikliğidir. Yaralanan kişi Fenerbahçe oyuncusu değil de bir hakem olsaydı da bu maç bu hâliyle devam ettirilecek miydi?

Yaşanan olaylar sonrası resmî hesaplarından ne TBF ne de başkan Hidayet Türkoğlu tek bir geçmiş olsun açıklaması ya da paylaşımı yapmamıştır. Bunu da geçtim, yaşanan olaylarla ilgili dahi tek bir açıklama yoktur. Bu durum insanların aklına şüphesiz bazı sorular getirmektedir.

İyi niyetli olalım ve federasyonun yaşanan olayları derinlemesine incelediğini ve sağlıklı bir karar alabilmek için araştırmaların bitmesini beklediklerini umalım. Şimdilik iyimser olmaktan başka bir çaremiz yok belli ki…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları