Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kamuran ÖZGEN

Kamuran ÖZGEN

TURİZM EKONOMİSİ VE POLİTİKASI

Turizm sektörü nasıl kayıt altına alınabilir?

Turizm sektöründeki kayıtsızlık, işini hakkı ile yapan hemen tüm turizmcilerin şikayetçi olduğu, ama buna mukabil bir türlü çözümün üretilmediği "ana sorun" olarak gündemdeki yerini uzun yıllardır koruyor. Bu çözümsüzlüğün ana nedeni de, sayıları 12 binden fazla TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) üyesi acentaların kullandıkları programların "devlet kurumları ile entegrasyonunun" olmamasından kaynaklanıyor.

Çözüm için tabii ki "yıllardır tur operatörleri ve seyahat acentalarının kullandıkları turizm yazılım programlarını bırakıp, devletin yazılım programı üzerinden ticari faaliyetlerini yapmalarını bekleyemeyiz", ama "devlet olarak" bir yazılım modeli geliştirip tur, transfer ve diğer tüm turizm faaliyetleri için "devletin seyahat acentası yazılım modülü" üzerinden bilgilerin devlete akması sağlanabilir.

Bu modülün kullanımını zorunlu kılmadan önce, devlet edenlerimizin kayıt dışılığın nerelerde olduğunu öncelikle tespit etmesi gerekmektedir. Bunun da en kolay yolu, sektörde 26 yılını devirmiş ve sektörün hemen her kademesinde görev almış benim gibi turizmcilerin önerilerini dikkate almaları ile daha kısa sürede mümkün olabilecektir.

Yapılması gereken en önemli konuların başında, ülkemizin turizm bölgelerinin en ücra köşelerine kadar yayılmış, yerli ve yabancı milyonlarca turistle birebir muhatap olan, onların sorularına cevap veren, günübirlik tur ürünlerini pazarlayan seyahat acentalarının sorumluluk anlanlarını genişletmek gelmekte. Turizm sektöründe üretilen ve pazarlanan tüm hizmetler "seyahat acentalarının denetiminde yapılmalı" ve tüm ayrıntılı bilgiler seyahat acentasının kullanacağı "yazılım modülü" üzerinden devlete iletilmeli.

Aşağıda "devletin tam denetimi altında olmayan" ürün ve hizmetlerin sınıflandırmasını yaptığımda, "seyahat acentalarının kullanması zorunlu olacak yazılım modülünün" neleri kapsaması gerektiği kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

*             Günübirlik veya konaklamalı kara turları,

*             Villa Kiralama Hizmetleri,

*             Mavi Yolculuk adı altında yapılan günübirlik veya gecelemeli "kabinli gulet" turları,

*             Tüm göl, nehir ve deniz üzerinde yapılan tekne turu faaliyetleri,

*             Her türlü transfer faaliyetleri,

*             Deniz üzerinde faaliyet gösteren su sporları (parasailing, jetski, ringo, banana, kano v.b),

*             Rafting,

*             Balon Turları,

*             Jeep Safari,

*             Yamaç Paraşütü,

*             Tüplü Dalış,

*             Araç Kiralama (Araba, motosiklet, bisiklet v.b),

*             Tekne Kiralama,

*             Doğa Yürüş Turları,

*             Kamping Turları,

*             Aqua Park Turları,

*             At Binicilik...

Yukarıda sıraladığım turizm faaliyetleri tek bir "yazılım modülü" sayesinde kayıt altına alınabilecek ve 50 milyar Türk Lirası bir paranın döndüğü sektör hem mali hem de güvenlik anlamında kolaylıkla denetim altına alınabilecektir. Yapılması gereken, tur operatörlerinin zaten halihazırda kullandıkları bir "yazılım programına" yukarıda sıraladığım faaliyet alanlarını da eklemekten ibaret olacaktır.

Kullanılması seyahat acentaları tarafından zorunlu olacak bu "yazılım modülü" sayesinde, devletimiz turizm sektöründeki tüm sahalarda denetimi elinde tutmuş olacak ve daha ayakları yere basan bir "turizm politikasının" oluşturulmasına "veriler sayesinde" karar verebilecektir.

Yukarıdaki faaliyetlerin seyahat acentaları bünyesinde yapılma zorunluluğu olmadığı için, devletimiz onlarca milyar Türk Lirası değerindeki ürün ve hizmetleri vergilendirememektedir. Devletimizin sorunları çözmek için, sorunun olduğu sektörün içinden gelen ve sektörün yapısını iyi bilen "dönemsel denetmenler işe alarak" hareket etmesi hızlı çözümler üretilmesini ve kayıpların minimize edilmesini sağlayacaktır.

Turizm sektöründeki en büyük ürün ve hizmetlerin başında gelen havaalanı transferlerinde, kaçak transferlerin önüne geçmek için, havaalanlarının giriş kısımlarına "plaka takip ve tanıma sistemleri" yerleştirilmelidir. Maalesef çoğu otel çalışanı, otelde konaklayan müşterileri ile diyalog kurup otel müşterilerinin havaalanı transferlerini kendi özel araçları ile yapmaktalar. Bir kontrol olduğunda da "bunlar arkadaşım onları havaalanına bırakacağım" türünden basit bir yalanla kolaylıkla kontrol noktalarından geçebilmekteler. Seyahat acentalarının kullanacağı "yazılım modülü" sayesinde tüm tur ve transfer araçlarının plakası, şoför, transferman, rehber ve müşteri bilgileri anında devletin ilgili birimleri tarafından görülebilecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları