Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Tuhaf işler

Türk ekonomisinde tuhaf işler oluyor, ekonominin kaptanı kaotik bir şekilde sosyal medya üzerinden bir istifa metni yayınlıyor, sonra saatlerce ne saraydan, ne AKP cenahından ve ne de Hazine ve Maliye Bakanlığından ciddi bir yorum, yahut da açıklama gelmiyor.

Koskoca bir gün geçiyor kimseden ses seda yok, Pazartesi sabahı piyasalar açılıyor, enteresan bir şekilde kurlar yüzde 5'e varan oranlarda düşüyor, borsa yükseliyor.

Bu olan biten üzerine duayen ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Merkez Bankası Başkanı görevden alınıyor ardından Maliye Bakanı istifa ediyor ve ülkenin parası değer kazanıyor. Memleket, bilinen her şeyin tersini kanıtlama merkezi gibi." yorumunu paylaştı.

İnsanın aklına acaba gene kamu banka ve kurumları aracılığı ile açığa düşük kurdan döviz satışı mı yapılıyor sorusu gelmez mi?

İşler sakinleşince pazartesi gününe ait döviz alım satım işlemleri incelenmeli, tuhaf bir durum var mı yok mu araştırmalı diye düşünüyorum.

Salı günü itibariyle piyasalar ve kurlar normale seyrine dönüyor, soruyorum sizlere bu oldukça enteresan bir durum değil midir?

Faizlerin düşürülmesi talimatını veren AKP Genel Başkanı değil miydi? Elbette oydu hatta bir önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı bu yüzden sözümü dinlemiyor gerekçesi ile görevden almış yerine Murat Uysal'ı atamıştı. Murat Uysal kurlar kontrolden çıkınca faizleri artırma yoluna gitmek zorunda kalmıştı. Bu durumda Erdoğan onu da sözünü dinlemediği için görevden almış olmalı, peki bu durumda yeni atanan Naci Ağbal'ın faizleri indireceği yargısına varmak ve buna göre pozisyon almak tuhaf bir iş değil midir?

Eğer Erdoğan faizleri yapay olarak düşürmenin ciddi bir hata olduğunu anladıysa Murat Uysal'ı neden görevden aldı? Yok eğer Murat Uysal'ı faizleri yükseltti diye görevden aldıysa kim neden faizlerin yükseleceğini bekler?

Şimdi Merkez Bankası'nın yeni başkanı Naci Ağbal faizleri yükselterek kurları düşürürse bu Erdoğan'ın politikalarının ne kadar hatalı olduğunun ispatı olmaz, onun başarısızlığının kanıtı sayılmaz mı?

Diğer yandan eğer Erdoğan faizlerin yükseltilmesine ikna olduysa Murat Uysal'a bu talimatı verdi de Murat Uysal onu dinlenmedi mi? Bütün bunlar size de tuhaf gelmiyor mu?

Piyasada dolaşan bir diğer dedikodu da Erdoğan'ın Merkez Bankası rezervlerinin ekside olduğunu Naci Ağbal'dan öğrendiği yönünde. Eğer bu doğru ise emin olun tam bir skandaldır, devleti tek başına yöneten kişi, eğer hazinenin gerçek durumundan bile bihaber ise kim bilir başka nelerden bihaberdir diye düşünülmez mi?

Diğer bir tuhaf durum ise Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın devir teslim törenini kabul etmemesi, gerekçesi her ne kadar sağlık olsa bile hiç inandırıcı değil daha düne kadar sapasağlam olan kişi bir devir teslim törenine katılamayacak kadar ne arada hastalandı? Bu Erdoğan ile Berat Albayrak ve Albayrak ailesi arasında bir gerilimin işareti olabilir mi? Eğer böyle bir gerilim varsa bu önümüzdeki dönemin siyasetine nasıl yansır?

Diğer yandan Instagram'da yayınlanan metin son derecede iğneleyici göndermeler ve sitemkâr ifadeler ile dolu. "At izi it izine karıştı" ve "hak ile batıl" ifadelerinden kim, kimler ya da hangi kesimlerin kastedildiği ile bu metinde kimlere sitem edildiği de açığa kavuşturulmalıdır.

Metnin sonunda yer alan "Rabbim sonumuzu hayreylesin" ibaresi nedir? Daha düne kadar ekonomide büyük bir başarı yakaladıklarını iddia eden damat beyi sonumuza yönelik böylesine bir endişeye sürükleyen düşünce nedir?

Birkaç gün içinde bu ani düşünce ve söylem değişikliği nasıl ortaya çıkmıştır, burası çok önemli değil midir?

Bu gelişme AKP içindeki derin bir çatlağa ve kadrolar arasındaki kavgaya işaret ediyor olabilir mi?

Önümüzde bu konuların çokça konuşulacağı, tartışılacağı bir dönem var, bakalım gerçeklerin ne kadarı kamuoyuna yansıyacak, ne kadarını öğrenebileceğiz.

19 Kasım'da Merkez Bankasının yeni Başkanının katılacağı ilk PPK toplantısında faizler belirlenecek, nelerin olup bittiğini kestirebilmemiz açısından bu karar önemli bir işaret fişeği olacaktır. Burada alınacak karar bize yeni dönemde ekonomi bilimi ve rasyonel aklın dedikleri mi yoksa sarayın nevzuhur teorileri mi uygulanacak onu gösterecek...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları