Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

TÜFE % 176

Enflasyon tüm uzmanların beklediği gibi hızla yükseliyor, Ağustos ayı başında her ay mutat olduğu üzere gene yeni enflasyon oranları açıklandı ve yeni zirveler gördük.

Biliyorsunuz ben bağımsızlık ve tarafsızlığını yitirerek emir komuta altında açıklama yapan TÜİK verilerine uzun zamandır itibar etmiyor, hesaplama ve yorumlarımda TÜİK verilerini ya hiç kullanmıyor ya da çok mesafeli yaklaşıyorum. Bu ay da TÜİK beni şaşırtmadı, imkânsızı başardı ve enflasyonu piyasa hesaplamaları ve beklentilerinin çok ama çok altında açıkladı.

İsterseniz önce bağımsız ve tarafsız bilim insanlarından oluşan ENAG yani Enflasyon Araştırma Grubu''nun hesaplamalarına bakalım, çünkü bu hesaplamalar piyasa gerçeklerine, vatandaşlarımızın yaşadıklarına ve ekonominin temel dinamiklerine çok daha uygun. Sonra da diğer hesaplamalara bilgimiz olsun, duymadık demeyelim mahiyetinde bir göz atarız.

*ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Temmuz 2022

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz ayında %5,03 arttı.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE''deki 12 aylık artış oranı %176,04 olarak gerçekleşti. Yılbaşından itibaren 7 Aylık (Ocak-Temmuz) artış ise %80,35 olarak hesaplanmıştır.

TÜİK tarafından açıklanan hesaplamalar ise şöyle:

*Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2022

TÜFE''deki (2003=100) değişim 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %45,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %79,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %49,65 olarak gerçekleşti.

*Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2022

Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %5,17, bir önceki yılın Aralık ayına göre %70,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %144,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %97,30 artış gösterdi.

Türkiye geçmişte de yüksek enflasyon dönemleri yaşamıştı 1994 yılında Çiller döneminde Tüketici Enflasyonu %125,5 Toptan Eşya Enflasyonu %146,5 seviyesine çıkmıştı. Bu ay ÜFE''de Çiller dönemi rekoruna çok yaklaşıldı o rekorun kırılmasına bir çıt kaldı.

*Bu ay başında İTO tarafından açıklanan hesaplamalara göre ise İstanbul''da Temmuz enflasyon aylık bazda yüzde 4,09 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 99,11 olarak gerçekleşti.

İktidarın enflasyon ile mücadele edecek herhangi bir adımı, politikası ya da stratejisi olmadığı için fiyat artışlarını oturup seyreden adamlara enflasyon ile mücadelede başarısız oldular dememiz elbette mümkün değil.

Şunu hiç unutmayın; enflasyon tesadüfen, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan bir ekonomik olgu değildir! Enflasyon, daima enflasyonist politikalar izleyen iktidarların taammüden bile isteye yarattığı bir sonuçtur.

Enflasyon sayesinde devlet ve diğer borçlular parasal yükümlülüklerinden kurtulurlar, borçları nominal olarak aynı kalsa bile borçlarını değer kaybeden bir para ile kolayca ödeyecekleri için bu yükümlülüklerinden sıyrılmış olurlar. Enflasyonun bedelini daima gelirini enflasyona karşı serbestçe ayarlayamayan ücretliler ve ücret benzeri sabit gelirliler ile enflasyon yaşanan para birimi ile borç vermiş olanlar öder.

Erdoğan''ın bol bulamaç Türk Lirası kredi ile desteklenmiş, aşırı borçlu yandaş firmaları iflastan kurtarmasının tek yolu enflasyon yaratmasıdır. Bu yüzden timsah gözyaşları dökerek enflasyondan yakınan iktidar mensuplarını ciddiye almayınız…

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları