Tarım ÜFE mart ayında yükseliş gösterdi

Tarım ÜFE mart ayında yükseliş gösterdi
Mart ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), bir önceki aya kıyasla yüzde 5,57 artış kaydederek, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 61,87 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait Tarım Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, söz konusu endeks mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,57, geçen yılın aralık ayına kıyasla yüzde 17,51, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 61,87 artış gösterdi. Ayrıca, son 12 aylık ortalama dikkate alındığında ise yüzde 59,98'lik bir artış kaydedildi.

Sektörler bazında değerlendirildiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 5,84'lük bir artış görülürken, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52'lik bir artış yaşandı. Ancak, balık ve diğer balıkçılık ürünleri ile su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,18'lik bir azalış kaydedildi.

Ana gruplara göre değerlendirildiğinde, uzun ömürlü olmayan bitkisel ürünlerde yüzde 3,27, uzun ömürlü bitkisel ürünlerde yüzde 7,6 ve canlı hayvanlar ile hayvansal ürünlerde yüzde 7,12 oranlarında bir artış görüldü.

Yıllık bazda, 7 alt gruptan 6'sında artış gözlenirken, en fazla düşüş yüzde 9,3 ile turunçgil ürünlerinde gerçekleşti. Artışın en belirgin olduğu alt gruplar ise yüzde 170,17 ile yağlı meyveler ve yüzde 122,7 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.

Aylık bazda ise, 6 alt gruptan 7'sinde artış kaydedilirken, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 4,69'luk bir düşüş gözlendi. En yüksek artış ise yüzde 13,54 ile koyun ve keçi ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında gerçekleşti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar