Tarihi medrese hem ibadet hem de tefekkür alanı oldu

Tarihi medrese hem ibadet hem de tefekkür alanı oldu
Kırşehir'in tarihini yansıtan ve şehrin merkezinde bulunan Cacabey Medresesi, insanların maneviyatlarını besledikleri ve geçmişle gelecek arasında köprü kurdukları bir alan haline gelmiş.

Halk arasında "uzay araştırmaları alanı" olarak bilinen bu tarihi yapı, beş vakit namaz saatleri dışında da ziyaretçilerini ağırlamakta, onlara düşünme ve ibadet etme fırsatı sunuyor.

Medresede namaz vakti öncesi Kur'an okuyup düşünen insanlar, manevi olarak huzur bulduklarını ifade ediyorlar. Fatih Yıldız adlı bir ziyaretçi, eski uzay medresesinde ibadet etmenin kendisine mutluluk verdiğini belirtirken, Yusuf Torun ise beş vakit camiye geldiğini ancak namaz saatleri dışında da tarihi yapıda ibadet etmek ve düşünmek için zaman ayırdığını dile getirmiş.

1272 yılında Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi vermek amacıyla inşa edilen medrese, zaman içinde birkaç kez restore edilmiş ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden ibadete açılmış. Medresenin Taç Kapı'sındaki sütun başlıklarından sarkıtılan kürelerin, ayı ve güneşi sembolize ettiği, ayrıca alınlıktaki dairesel şekillerin ekvator çizgisini ve eksen eğikliğini gösterdiği yönünde yapılan yorumlar da bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar