Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Tarafsızlık ve Oportünizm

Bir kavram olarak oportünizm; güç durumlar karşısında, davranışlarını ahlak ilkelerine ya da düzenli bir düşünceye göre değil, çıkarlarına en uygun düşecek biçimde ayarlayan tutum ve avantajlar edinen bilinçli politika ve uygulamalardır.

Tarafsızlık ise genel anlamıyla taraf tutmama, yansız kalma, belirli bir zaman ve mekânda belirlenmiş tutum ve düşünceler arasında tercih yapmama halidir. Gündelik dilde, kararsızlık, çekimserlik, eylemsizlik, tepkisizlik gibi kelimelerin yerine de kullanılmaktadır.

Tarafsızlık bir anlamda gerçeği yansıtmayı, zıt görüşlere bir arada yer vermeyi ve nesnel olmayı içerebilir. Tarafsızlık bazı görüşlere göre mutlak anlamda mümkün değildir. Zira görüş belirtmemek yaşanan gerçekliğe rıza göstermek ve dolaylı olarak taraf tutmak anlamına da gelir.

Örneğin izbandut gibi bir adam olan ev sahibinizin sokakta el kadar çocuğu sopa ile öldüresiye dövüp kan revan içinde bıraktığını gördüğünüzde ayırmaya, çocuğu kurtarmaya çalışacağınıza yahut kiraya zam zamanı geldi şimdi karışıp ev sahibi ile papaz olmayayım tarafsız kalayım derseniz siz bir oportünistsinizdir.

Veyahut da işyerinizde patronunuzun genç bir kızı taciz ettiğini gördüğünüzde kıza sahip çıkarak patronu durdurmaya çalışacağınıza aman işimden gücümden olmayayım diyerek kafayı çevirip görmezden geliyor ve kızın imdat çığlığını duymuyorsanız siz tarafsız değil oportünistsinizdir.

Lafı uzatmayayım konuyu getireceğim yer faşist diktatör Putin''in saldırısı ile başlayan Ukrayna Rusya savaşı. Dünyada birçok devlet bedel ödeme pahasına bu saldırgan tutumu durdurabilmek için taraf oldu, Ukrayna''ya saldıran Rusya''ya, diktatör Putin ve yandaşlarına son derecede ağır yaptırımlar uygulamaya başladılar.

Türkiye ise biz iki taraftan da vazgeçemeyiz diyerek tarafsız kalacağını bildirdi ve yaptırımlara katılmadı.

Bakınız Türkiye''nin bu tarafsızlık politikası son derecede yanlış ve tehlikelidir!

Biliyorum bu yazdığım çoğunluğun görüşüne ters, birçok kişi aman bulaşmayalım başımıza dert almayalım diye düşünüyor. Belki de daha fazlası o ya da bu şekilde oluşan Amerikan ve batı karşıtı düşünceler yüzünden Rusya''yı haklı bile görüyor, açıktan olmasa da içten içe Rusya''nın tarafını tutuyor. Halkımız ne yazık ki çoğu zaman güce tapar, güçlüye hayran olur bu yüzden uzunca bir süredir Putin''in güçlü lider algısından etkilenen önemli bir kesim de var. Lakin ben hayatımın hiçbir döneminde çoğunluktan yana olmak, çoğunluğun beğenisini toplayabilmek için ilkelerimden ve savunduğum değerlerden vazgeçmedim. Daima çoğunluk ile çatışmak pahasına da olsa doğru olduğunu düşündüğüm şeyleri söyledim ve savundum.

Bu yüzden Türkiye''nin epeyce bir oportünizm kokan bu tarafsızlık politikasını doğru bulmadığımı da söylemeye çekinmiyorum.

Haklı ile haksız, mütecaviz ile tecavüze uğrayan, masum ile zalim arasında tarafsız kalmak inceden inceye zorbanın yanında yer almak, gizliden gizliye taraf tutmaktır. Hele hele birde bunu korku belasına değil de çıkarları ön plana getirerek yapıyorsanız buna resmen oportünizm denir.

Tamam, bazı durumlarda insanın tarafsız kalması son derecede normaldir. Örneğin hukuki anlamda tarafsızlık, sözleşmenin kurulmasında hakem görevi gören kişi ve kurumların ve asıl olarak da yargı erkinin tarafsızlığını ifade etmektedir. Yargının bir erk olarak tarafsızlığı, devleti meydana getiren diğer iki erkin denetiminin objektif ilkelerle gerçekleştirilmesini sağlar ve kolaylaştırır ama bu çok istisnai bir durumdur. Kaldı ki bu durumda bile yargı adaletin, haklının, doğrunun ve kanunların tarafında değil midir?

Bütün bu saydıklarım yüzünden Türkiye''nin Ukrayna Rusya savaşında uyguladığı politikalar baştan sona yanlıştır.

Yanlış olmakla ile de kalmaz çok da tehlikelidir eğer diktatör Putin''in emperyalist hayalleri bu gün Ukrayna bataklıklarına gömülemez ise bu hayaller önce bölgeyi, sonra da dünyayı yakıp kavuracaktır. Türkiye''de bir bölge ülkesi olarak tabiri caizse topun ağzındadır. Bu yüzden bu tarafsızlık safsatasına son verilmeli ve Rusya''yı durdurabilmek için çabalayan uygar ülkeler ittifakı ile birlikte hareket edilmeli, Türkiye de Rusya''ya uygulanan yaptırım uygulayan ülkelere katılmalıdır.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları