Suudi Arabistan yapay zekaya 40 milyar dolar yatırım yapacak

Suudi Arabistan yapay zekaya 40 milyar dolar yatırım yapacak
Yapay zeka giderek daha kritik bir öneme sahip bir teknoloji olarak kabul edilirken, Suudi Arabistan hükümeti yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturarak yapay zeka alanına yatırım yapmayı planlıyor.

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojisine devasa bir fon oluşturarak yatırım yapmayı planlıyor. Eğer bu yatırımlar gerçekleşirse, Orta Doğu ülkesi yapay zeka endüstrisinin en büyük oyuncularından biri haline gelebilir. Söz konusu fonun büyüklüğü 40 milyar dolar olarak belirtiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN YAPAY ZEKAYA 40 MİLYAR DOLAR

New York Times'ın haberine göre, Suudi Arabistan hükümeti yapay zeka alanına yatırım yapmak için yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı planlıyor. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIC) temsilcileri, geçtiğimiz haftalarda Silikon Vadisi'nin önde gelen risk sermayesi şirketlerinden Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel bir ortaklık üzerine görüşmelerde bulundu. Habere göre, Andreessen Horowitz ve PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ABD'li firmanın Riyad'da bir ofis açma olasılığını da tartıştılar.

indir.webp

Planlanan teknoloji fonu, Suudi Arabistan'ı yapay zeka alanında dünyanın en büyük yatırımcısı haline getirecek. Bu adım, petrol zengini ülkenin küresel iş hedeflerine ek olarak ekonomisini çeşitlendirme çabalarını da yansıtıyor. Ancak, fonun 2024'ün ikinci yarısında başlatılması planlanıyor ve o zamana kadar başka risk sermayedarlarının da fona katılması bekleniyor. Suudi temsilciler, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezlerinin yanı sıra yapay zeka ile ilişkili çeşitli teknoloji girişimlerini desteklemekle ilgilendiklerini belirtiyorlar.

Yapay zeka etrafındaki küresel heyecan, yatırımcıların bir sonraki Nvidia veya OpenAI'ı bulmak veya kurmak için yarışmasına yol açtı ve bu da özel ve halka açık şirketlerin değerlerini artırdı. Örneğin, Anthropic adlı bir start-up, sadece bir yıl içinde 7 milyar dolardan fazla yatırım topladı - bu, risk sermayesi dünyasında neredeyse eşsiz bir durumdur. Nvidia'nın değeri son bir yılda %245 arttı ve şirket, 1 trilyon dolar değere ulaşan ilk çip şirketi oldu (mevcut değeri 2.24 trilyon dolar).

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar