SpaceX nedir? SpaceX ne zaman kuruldu? SpaceX kimin?

SpaceX nedir? SpaceX ne zaman kuruldu? SpaceX kimin?
Alper Gezeravcı'yı uzaya götüren roketin sahibi SpaceX şirketi insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Birçok kişi internette SpaceX'in ne zaman kurulduğunu ve kimin olduğunu merak ediyor. Peki SpaceX nedir? SpaceX ne zaman kuruldu? SpaceX kimin?

Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu gerçekleştiren, SpaceX şirketi insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Birçok insan Alper Gezeravcı'yı NASA'nın gönderdiğini düşünüyordu. Ancak son yıllarda NASA dahil birçok ülkenin uzay ajansı SpaceX'in roketlerini kullanıyor. Peki SpaceX nedir? SpaceX ne zaman kuruldu? SpaceX kimin?

SPACEX'İN NEDİR?

SpaceX, Tesla CEO'su Elon Musk tarafından Mayıs 2002'de kurulan ve uzay taşımacılığı alanında çığır açan bir Amerikan şirketidir. Şirketin merkezi Kaliforniya, Hawthorne'da bulunmaktadır ve uzay araçları ile roketlerin tasarımından üretimine kadar birçok faaliyeti bünyesinde barındırmaktadır.

SpaceX'in Temel Bilgileri:

Kuruluş Tarihi: Mayıs 2002

Kurucu: Elon Musk

SPACEX'İN MİSYONU VE GÖREVLERİ NELER?

SpaceX'in temel amacı, uzay taşımacılığı maliyetlerini düşürerek insanlığın uzay keşfini ve kolonileştirmeyi mümkün kılmaktır. Elon Musk, şirketin misyonunu, "Geleceğe inanmak ve geleceğin geçmişten daha iyi olacağını düşünmekle ilgilidir. Oraya gidip yıldızların arasında olmaktan daha heyecan verici bir şey düşünemiyorum." sözleriyle ifade etmiştir.

SPACEX'İN BAŞARILARI NELER?

28 Eylül 2008: SpaceX, özel sektör tarafından finanse edilen ve yörüngeye ulaşan ilk sıvı yakıtlı roket olan Falcon 1'i başarıyla fırlatmıştır.

9 Aralık 2010: Bir uzay aracını uzaya fırlatan, yörüngeye oturtan ve Dünya'ya başarılı bir şekilde geri getiren ilk özel sektör şirketi olmuştur.

25 Mayıs 2012: Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel sektör şirketi olmuştur.

30 Mayıs 2020: Crew Dragon'u kullanarak insanlı bir görev gerçekleştirerek, astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderen ilk özel şirket olmuştur.

24 Ocak 2021: Tek bir roket fırlatması ile taşınan en fazla uydu rekorunu kırarak 143 uyduyu başarıyla yörüngeye yerleştirmiştir.

SPACEX'İN GELECEK HEDEFLERİ NELER?

Elon Musk, SpaceX'in gelecek planlarını şekillendirirken, Starlink projesi üzerinde önemli bir vurgu yapmaktadır. Bu proje, dünyanın dört bir yanındaki kırsal alanlara geniş bant internet hizmeti sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca SpaceX, insanlığın uzaya kolonileşme vizyonunu sürdürerek, Mars'a insan gönderme hedefini de taşımaktadır.

SpaceX, başarıları ve yenilikçi projeleriyle dikkat çekerken, hâlihazırda ABD'nin en değerli özel şirketlerinden biri konumundadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar