Soğuk algınlığıyla karıştırılıyor! Uzmanlar alarma geçti vaka sayısı endişe yaratıyor... 3 ayda 54 vaka 2 ölüm

Soğuk algınlığıyla karıştırılıyor! Uzmanlar alarma geçti vaka sayısı endişe yaratıyor... 3 ayda 54 vaka 2 ölüm
Son dönemde Avrupa genelinde artan boğmaca vakaları, ciddi bir endişe kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nün (EODY) verilerine göre, '100 günlük öksürük' olarak da bilinen hastalık, son 3 ayda 2 ölüm ve 54 vaka ile sonuçlandı.

BEBEKLERDE TESPİT EDİLDİ

Boğmaca vakalarında yaşanan artış alarm verici boyutlara çıktı. Ekathethimerini gazetesinin haberine göre, bu yıl şu ana kadar kaydedilen 54 boğmaca vakasının 32'si çocuklar ve gençler arasında görülürken, 11'i ise bir yaşın altındaki bebeklerde tespit edildi. Altta yatan sağlık sorunları olan bir yetişkin ve yeni doğmuş bir bebek, bu enfeksiyona yenik düştü.

1549063.jpg

SOLUNUM TÜPLERİNİ ETKİLEYİP KOMPLİKASYONA NEDEN OLUYOR

Boğmaca, akciğerleri ve solunum tüplerini etkileyen, ciddi komplikasyonlara neden olabilen süper bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olarak biliniyor. Hamile annelerin yanı sıra bebeklerin ve çocukların da buna karşı aşılanması öneriliyor.

İlk belirtileri soğuk algınlığını andıran boğmaca, daha sonra hastalarda soluk ve kızarmış bir görünüme neden olan şiddetli öksürük nöbetlerine dönüşebiliyor. Öksürükler arasında nefes almak için "boğmaca" sesi çıkabilir, bu nedenle boğmaca öksürüğü adı da bu özelliğe dayanıyor. Bazı kişiler birkaç hafta veya ay boyunca öksürükten muzdarip olabiliyor.

18665535-728xauto.webp

YUNANİSTAN’IN SAĞLIK BAKANI AŞI OLMAYA ÇAĞIRIYOR

The Sun gazetesinin aktardığına göre, Yunanistan'da artan boğmaca vakalarına yanıt olarak Sağlık Bakanı Eirini Agapidaki, insanları hastalığa karşı aşı olmaya çağırdı. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer ölümler bildirildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre, bu vakaların neredeyse tamamı üç aydan küçük bebeklerde görülüyor.

Birleşik Krallık'ta da benzer bir durum yaşanıyor. Şu ana kadar kaydedilen 2.000'den fazla vaka, geçmiş yıllara göre önemli bir artışı temsil ediyor. ECDC'nin yakın tarihli bir raporuna göre, boğmaca vakalarındaki artışın nedeni, Kovid-19 salgını sırasında dolaşımın azalması ve aşı alımının idealin altında olması. Tam aşı olamayacak kadar küçük olan bebekler ve küçük çocuklar da etkilenmiş ve bu gruplar arasında çok sayıda ölüm yaşanmış.

640xauto.webp

AVRUPA’DA BOĞMACA VAKALARI ENDİŞE VERİYOR

Avrupa genelinde boğmaca vakalarındaki artış endişe verici boyutlarda. Çekya, son 60 yılın en büyük rekor sayısına ulaşırken, diğer ülkeler de benzer trendler sergilemektedir. Sağlık yetkilileri, halkı çocuklarını aşılatmaya ve aşı programlarına uygun şekilde hareket etmeye çağırıyor. Bu sayede boğmaca gibi ciddi hastalıkların yayılmasının önüne geçilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar