Rusya'dan BMGK'nın Gazze kararıyla ilgili açıklama

Rusya'dan BMGK'nın Gazze kararıyla ilgili açıklama
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi'nde alınan Gazze'de Ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması kararına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kararın yalnızca Ramazan ayıyla sınırlı olmasına rağmen gelecekte neler olacağının belirsiz olduğunu ifade eden Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi'nin acil bir ateşkes konusunda ilk kez karar almasının önemli olduğunu belirtti. Ancak Nebenzia, ateşkes sonrasında ne olacağı konusunda net bir bilgi olmadığını dile getirdi.

ABD'nin karar metnindeki "daimi ateşkes" ifadesini "kalıcı" olarak değiştirmesini eleştiren Nebenzia, bu değişikliğin İsrail'e koruma sağlamaya devam edildiği şeklinde algılandığını belirtti. Ayrıca, bu durumun İsrail'in Filistinlilere yönelik operasyonlarını sürdürmesine olanak tanıdığını vurguladı. Nebenzia, Rusya'nın bu değişikliğe rağmen barış için ateşkes kararına "evet" dediğini belirtti.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da bu karardan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Gazze'deki zor durumu vurguladı. Mansur, uzun süren müzakerelerin ardından alınan bu kararın bir dönüm noktası olması gerektiğini vurguladı. Ancak Gazze'deki yaşanan zulüm ve saldırıların sona ermesi gerektiğini ve halkın yaşadığı travmaların son bulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'nin yeniden inşası ve halkın yaşam şartlarının iyileştirilmesi için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, 15 üyeli konseyden 14'ü kabul oyu kullanırken, ABD çekimser oy kullandı. Kararın kabul edilmesiyle Gazze'de acilen ateşkes sağlanması talep edilen bir karar BMGK'de ilk kez kabul edilmiş oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar