Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Recep Beyin kepçesi

AKP Genel Başkanı büyük bir âlây-ı vâlâ ile asgari ücrete yapılan zammı ilan etmiş, asgari ücrete tarihteki en büyük zammı yaptık denmişti.

2021 yılı için asgari ücret net 2 bin 825 lira 90 kuruş ve evli eşi çalışmayan 3 çocuklu bir emekçi için AGİ 456,13 Türk Lirası idi, yani asgari ücret ile çalışan evli üç çocuklu bir emekçinin eline net 3 bin 282 lira para geçiyordu.

2022 yılı içinse asgari ücret 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak ilan edildi asgari ücretten vergi zaten kaldırıldı denilerek AGİ iptal edildi sonuçta evli üç çocuklu bir emekçinin eline geçecek para net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmiş oldu.

Bu yöntem uygulanarak 2022 yılında asgari ücretlinin eline net olarak geçen bedel sadece ve sadece yüzde 29,5 oranında artmış oldu.

AKP elbette gene bir algı operasyonu çekerek bunu asgari ücrete yüzde 50 zam yaptık diye takdim etti.

Eeee yemin etseler başları da ağrımaz, çünkü asgari ücreti 2 bin 825 lira 90 gerçekten de yaklaşık yüzde 50 artışla 4 bin 253 lira 40 seviyesine çıkarmış fakat AGİ'nin üstüne yatarak asgari ücretlinin eline geçen gerçek tutarın sadece % 29,5 artmasını sağlamışlardı…

2021 yılı başında asgari ücret + AGİ toplamı 449,5 dolardı 2022 başında asgari ücret 319 dolara düşmüş oldu yani Türk Lirası bazında yüzde 50 zam yaptık dedikleri asgari ücret dolar bazında yüzde 50 azalmış oldu, ihracata çalışıp dolar kazanan patronların gözü aydın!

Sonuçta Recep Bey 2021 yılında gelirleri eriten bunca yüksek enflasyon oranına rağmen asgari ücretliye kaşık ile zam vermiş, alın bununla avunun demişti.

Sonra yılbaşı gecesi 1 Ocak tarihi itibari ile geçerli olacak büyük bir zam fırtınası esti:

Elektriğe yüzde 130 zam geldi ki bu tek seferde yapılan en büyük zam olarak kayda geçti. Konutlarda 150 kW'hın üstündeki kısım için elektrik fiyatı 2,06 TL/ kWh seviyesine çıkarıldı.

Doğal gaza:

Konutlar için % 25

Sanayi için % 50 

Elektrik santralleri için % 15 zam yapıldı.

Akaryakıt fiyatları da zam yağmurundan nasibini aldı ve 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzine 61 kuruş, motorine 1 lira 29 kuruş, LPG'ye ise 78 kuruş zam geldi.

Zam yağmuru burada durdu mu elbette hayır!

2022 yılına girmemizle birlikte vergi, harç ve cezalar için belirlenen zamlı ücretler de uygulanmaya başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yeni yılda yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olmuştu. MTV'de ise bu oran yüzde 25'e düşürülmüştü. Böylece MTV hariç tüm vergi, harç ve cezalara da yüzde 36,20 zam yapılmış oldu.

Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da Boğaz Köprüleri için alınacak yeni ücretleri açıkladı. Buna göre köprülerde uygulanan tek yönlü ücretlendirme, 1 Ocak tarihinden itibaren eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak düzenlendi ve ücret 8 lira 25 kuruşa çıkarıldı. Diğer otoyol köprü ve tünel geçiş ücretleri de zamlandı.

İş zam yapmaya gelince Recep beyin eli korkak davranmamış, hiç çekinmeden en baba zamları vatandaşın sırtına yüklemiş oldu.

Sonuçta kaşık ile veren Recep Bey, kepçe ile geri aldı…

Asgari ücretlinin zamlı maaşını almasına daha 30-40 gün var maaşlar daha ele geçmeden eridi, çünkü para pul oldu.

Bakın sevgili okurlarım iktidarın enflasyonist politikaları yüzünden Türk Lirası devamlı olarak değer kaybetmekte, satın alma gücünü büyük bir hızla yitirmektedir.

2022 yılının 2021'i bile aratacağı şimdiden belli olmuştur. Yükselen fiyatlar, düşen satın alma gücü, Türk Lirasının değer kaybetmesi, yokluk ve yoksulluğun artması 2022 yılında karşı karşıya kalacağımız tablodur.

Çok büyük bir olasılıkla 2022 yılı ekonomi tarihine Türkiye'nin hiperenflasyon dönemine giriş yılı olarak geçecektir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları