Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Putin’in karizması fena çizildi

Emperyalist hayaller peşinde koşan Hitler özentisi faşist diktatör Putin, önce Ukrayna’ya saldırdı ama burada çok fena çuvalladı. Rus saldırısı Ukrayna bataklıklarına gömüldü ve en nihayetinde Rus ordusunun kâğıttan bir kaplandan ibaret olduğu açıkça ortaya çıktı. Hem Rus ordusunun ve hem de Putin’in karizması Ukrayna’da fena halde çizildi.

Sonra beklenmedik bir anda Wagner isyanı patladı ve bu da Putin’in karizmasını çizen ikinci önemli olay oldu.

Wagner isyanının kısa sürede sönümlenmesi ise açıkçası bana son derecede tuhaf geldi.

Dikkat ederseniz iki taraf da geri adım attı hem Putin ve hem de Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin aynı anda durdu.

Putin’in geri adım atması ve vatan haini olmakla itham ettiği Yevgeny Prigojin ile isyana katılanların yargılanmamalarını kabul etmesi işin açığı son derecede şaşırtıcı bir olaydır.

Bir diktatör için otoritesini sorgulatacak bundan daha vahim bir olay daha olamaz. Diktatörün emrindeki paralı askerler ayaklanmış, başkent Moskova kapılarına dayanmış, çatışma çıkmış Rus helikopterleri düşürülmüş, Rus pilotlar öldürülmüş sonra uzlaşı sağlanıyor ve yargılama olmayacak deniyor!

Hem Putin’i ve hem de Prigojin’i kim durdurdu ve bu çözüme her iki tarafı da kim ikna etti?

Malum Putin en ufak bir muhalefete bile tahammül edemeyen bir diktatör. Muhalif gazeteci, siyasetçi ya da iş insanlarını yurt dışında bile olsalar öldürtmek Putin için yakın geçmişte onlarca örneğini gördüğümüz sıradan bir olay.

Prigojin belki de Putin’i en iyi tanıyan ve Putin’in gizli kapaklı işlerini en iyi bilen kişilerden birisi. Malum Prigojin dünkü çocuk değil savaşmayı da Rus devletinin askeri gücünü de iyi bilen birisidir.

Peki, bu durumda Prigojin neye güvenerek, kime inanarak yola çıktı?

Yola çıktıktan sonra neden durdu?

Peki, Prigojin Putin’in intikam almayacağından nasıl emin oluyor?

Putin ile Prigojin’i kontrol eden ve iki tarafın da bir dehşet dengesinde uzlaşmasını sağlayan kimler?

Kimse bana bu kişinin Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko olduğunu falan söylemesin. Böyle bir uzlaşı Aleksandr Lukaşenko’nun boyunu fersah fersah aşar!

Öncelikle Prigojin ve isyana katılan Wagner elemanları Lukaşenko’nun gücünün Putin’in öfke ve intikam arzusunu durdurmaya yetmeyeceğini bilirler.

Ordu, hatta sadece hava kuvvetleri bile Putin emrettiğinde Moskova’ya yürüyen beş on bin kişilik bir gücü anında yok edebilecek kapasitededir. Rus ordusu bu kapasitesini kaybettiyse veyahut da Putin’in emrine itaat etmiyorsa zaten ortada bambaşka bir durum var demektir.

Bu durumda Putin’i dizginleyecek bir başka gücün varlığını düşünmemiz için elimizde yeterli karine var demektir ve bu güç ancak ve ancak Rusya’nın iç dinamiklerinden doğabilir diye düşünüyorum.

Üstelik bu sadece bana ait bir düşünce de değil birçok uzmana göre Rusya'daki Wagner isyanını ve darbe girişimi en azından şimdilik bertaraf edilmiş olsa da Vladimir Putin'i bundan sonra daha büyük sıkıntılar bekliyor.

Uzmanlar Moskova'da kurulan rejimin Wagner isyanıyla çok da sağlam olmadığının ortaya çıktığını belirtiyorlar. Wagner'in isyanını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu “Putin için gelecekte daha çok sarsıntı beklemek normal çünkü bu darbe deneyimi ile dengeler iyice bozuldu” dedi.

Acemoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaştığı mesaj dizisinde “Birçok uzmanın düşündüğün tersine, Putin’in rejiminin çok da sağlam olmadığı ortaya çıkmış olabilir” diyor. Acemoğlu “Kurumların zayıf olduğu yerlerde koalisyonlara bağlı olan güçler aslında çok sağlam olmaz. Çünkü koalisyondaki diğer güçlü kişiler desteklerini her an çekebilir. Özellikle de belli bir değişim olursa bu daha da olası hale gelir. Son iki gündeki olayları böyle yorumlamak mümkün.” diyor.

Bana göre de Putin ile Prigojin’i aynı anda durduran Rusya’daki iç dengeler ve bu dengeler artık bozuldu, bu yüzden bundan böyle Rusya’da her an her şey olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları