Primi eksik olan bütün EYT'lileri ilgilendiriyor! Hak kaybı böyle önlenecek

Primi eksik olan bütün EYT'lileri ilgilendiriyor! Hak kaybı böyle önlenecek
Milyonlarca EYT'linin beklediği düzenleme yasalaşırken, eksik primi olan vatandaşlar da çözüm arayışına girdi. Primi eksik olanlar için yeni bir gelişme yaşandı. Bu yolla hızlı bir şekilde emekli olabilirsiniz.  İşte bütün ayrıntılar...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte SGK binalarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. SGK bu oluşan kuyruklar sonrasında vatandaşlara uyarılarda bulunarak bu işlemleri online E- devlet portalından da yapabileceklerini açıkladı. SGK işe giriş-çıkış genelgesiyle EYT kapsamında emekli olanların hak kaybı yaşamasının önüne geçti. 

EN PRATİK YOLLAR AÇIKLANDI

Emekli Sandığı ve Bağkur’lu EYT’liler ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü doldurduklarında emeklilik dilekçesi verebilecek. Bu yıl EYT’den 2.5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Ama EYT kapsamında olanların sayısı 5 milyon seviyesinde. Dolayısıyla geri kalan emekli adaylarının ya primi eksik ya da sigortalılık yılı dolmadı. Primi eksik olanlar için en pratik yol doğum ve askerlik borçlanması yapmak.

Doğum ve askerlik borçlanması eksik primleri tamamladığı gibi bazı durumlarda sigorta başlangıcını da geri çeker. Yasaya göre işe başlama tarihi ne kadar erkense gerekli olan prim de o oranda düştüğünden sigorta başlangıcının geri çekilmesi bu açıdan kritik. Çünkü hem zaman kazandırıyor hem de gerekli olan prim daha az olacağından maliyet düşüyor.

Doğum borçlanması normal şartlarda sigorta başlangıcını geri çekmiyor. Ancak staj sigortası olup da bu sigorta sonrası doğum yapan annelerin sigorta başlangıç tarihleri, borçlanma süresi kadar geriye gidiyor. Bu şekilde borçlanılan süre, sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 tarihinin önüne çekiyorsa EYT’den emeklilik yolu açılacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar