"Partili cumhurbaşkanlığı sistemi çift başlılık yarattı"

"Partili cumhurbaşkanlığı sistemi çift başlılık yarattı"
İBB seçimlerinde kaybeden AKP'de gözler parti yönetim kurullarına ve kabineye çevrilirken, cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin aksayan yönleri yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerinde ağır bir yenilgi alan AKP'de, yenilginin faturası kime kesilecek sorusu yanıt arıyor. Seçim sürecinde Ekrem İmamoğlu'nun şahına yönelik yanlış söylemler ve teröristbaşının mektubu kaybın en önemli nedenleri arasında gösterilirken, diğer yandan cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin de aksayan yönleri ilk kez sesli şekilde dile getirilmeye başlandı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın edindiği kulis bilgilerine göre AKP içinde cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin, yasama ile yürütme arasındaki bağın kopmasına neden olduğu konuşuluyor. Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla oluşturulan politika kurullarının ise Bakanlar Kurulu'nun görev alanına girdiği ve yönetimde çift başlılığa neden olduğu ifade ediliyor.

Politika kurullarına ve sisteme "çift başlılık" eleştirisi

AKP içinde en önemli eleştiri konularından birisi de yeni hükümet sistemi nedeniyle, TBMM ile cumhurbaşkanlığı, yani yürütme arasındaki bağın kopması.

Yurttaşların, bakanlıklara ulaşamadığı için çözüm adresi olarak TBMM'yi gördüğünü, ancak milletvekillerinin de bakanlara ulaşamadığından yakınan parti yöneticileri, yasama ile yürütme arasında iletişim sağlayacak yeni bir mekanizma kurulmasını talep ediyor.

Özellikle Askerlik yasası örneğinde olduğu gibi, teklifi hazırlamakla görevli olan TBMM üyelerinden önce bakanların açıklama yapması ve bir anlamda milletvekillerinin "el kaldırıp indiren" bir statüye indirgenmesi de milletvekillerinin en çok yakındığı konulardan.

Erdoğan'a da iletilen bu yakınmalar üzerine TBMM'de "nöbetçi bakan" uygulamasına geçilmesi kararlaştırıldı.

Bir başka eleştiri konusu da Cumhurbaşkanlığı'nca oluşturulan "politika" kurulları oldu.

Erdoğan başkanlığında yapılan MKYK toplantısında da, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hedeflerinden birisinin de "çift başlılığın engellenmesi" olduğunu anımsatan bazı parti yöneticileri, "Bir yanda Bakanlar Kurulu, diğer yanda politika kurulları var, bu çift başlılık yaratıyor" eleştirisini yönelttiler.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında yeni sistemde yapılacak revizyonlara ilişkin yapılacak çalışmalarda bu eleştiriler de dikkate alınacağı ifade ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar