Resesyon dalgası dünyayı sarstı! Dev şirketler işe alımları durdurdu

Resesyon dalgası dünyayı sarstı! Dev şirketler işe alımları durdurdu
Yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve Rusya-Ukrayna savaşı ile tırmanan enerji krizi küresel ekonomiyi yavaşlatırken ABD, Avrupa ve dev ekonomilere ev sahipliği yapan pek çok şirket, çalışan sayısını azaltma yoluna gittiğini ve işe alımlara ara verdiğini duyurdu.

ON BİNLERCE KİŞİ İŞTEN ÇIKARILACAK! İŞTE SEBEBİ...

Kovid-19 salgınının ardından yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve Rusya-Ukrayna savaşı ile tırmanan enerji krizi küresel ekonomiyi yavaşlattı. ABD, Avrupa ve dev ekonomilere ev sahipliği yapan Asya''da  şirketler, çalışan sayısını azaltıp yeni alımlara da ara verdiğini duyurdu. Kovid-19 kısıtlamalarının sona ermesi ve çoğu ekonomik faaliyetin yeniden başlaması ile resesyon ve yüksek enflasyon nedeniyle işten çıkarmalar en büyük küresel sorunlar hâline gelmeye başladı.

Enflasyon endişeleri, yükselen faizler ve jeopolitik sorunlar borsaların inişli çıkışlı olmasına neden olurken, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla küresel ekonominin görünüme ilişkin karamsarlık, şirketleri maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorluyor.

Küresel ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya kalan şirketler, maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmak ve iş alımlarda frene basmak zorunda kalırken, özellikle teknoloji şirketlerinin bozulan makroekonomik görünüme uyum sağlamada zorluk yaşadığı görülüyor.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ ÇALIŞANLARINI İŞTEN ÇIKARIYOR

Büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ABD''de işçi sayısı azalıyor. Amazon, Meta ve Twitter, bu yıl birkaç bin çalışanını işten çıkarırken, diğer teknoloji şirketlerinin de Kovid-19 salgınının ilk günlerine yaklaşan bir hızda istihdamı azaltmaya çalışması dikkati çekiyor.

Özellikle kripto para piyasasının gerilemesinden bu yana dijital şirketlerin personel sayısında düşüş yaşanması dikkati çekiyor. ABD''de teknoloji sektöründe bu yıl 90 binden fazla çalışan işinden oldu. Özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren birçok şirket, personel sayısını azaltıp, işe alımları durdurma kararı aldı.

Amazon ve Meta gibi 3. çeyrek finansal sonuçları beklentilerin altında kalan teknoloji şirketlerinin hisseleri değer kaybetti ve bu şirketlerin piyasa değerlerinden milyarlarca dolar eridi.

AMAZON 10 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

E-ticaret sektörünün en büyük şirketi olan Amazon, küresel iş gücünün yüzde 3''üne denk gelen 10 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. İşten çıkarmaların insan kaynakları, perakende ve yapay zeka destekli sanal asistan Alexa gibi ürünleri içeren cihazlar departmanından olması bekleniyor. Söz konusu planın uygulanması halinde ABD''li şirketin 1994''teki kuruluşundan bu yana en büyük işten çıkarma yaşanmış olacak.

Satış bölümünde yaklaşık 100 kişinin işine son veren Adobe Inc., bazı çalışanlarını da şirket içinde başka pozisyonlara kaydırdı.

Kişisel bilgisayarlara olan talebin azalması HP Inc.''nin karını etkilerken, şirket, gelecek 3 yıl içinde 6 bin çalışanını işten çıkaracak. Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel''in çalışan sayısını yüzde 20 azaltmayı planladığı belirtilirken, Microsoft''un 1.000''e yakın çalışanının işine son verdiği bildirildi.

FACEBOOK''UN SAHİBİ META İŞÇİ ÇIKARTACAK 

Meta Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg, 9 Kasım''da şirket çalışanlarıyla paylaştığı mesajda, iş gücünde yüzde 13 azaltmaya gitme ve 11 binden fazla çalışanın işine son verme kararı aldığını aktardı.

Zuckerberg, şirketin kaynaklarının çoğunu yüksek öncelikli büyüme alanına kaydırdıklarını, işletme maliyetlerini düşürdüklerini ve verimliliği artırmak için ekipleri yeniden yapılandırdıklarını bildirdi.

Meta''nın hisse fiyatı, bu yıl yüzde 60''tan fazla değer kaybetti. Apple''ın yeni gizlilik politikasının uygulamaya geçmesi kullanıcıların izinleri olmadan izlenmesini zorlaştırırken, Facebook''un yeni duruma uyum sağlayamadığı belirtiliyor.  Bu arada, Meta''da işe alımları dondurma süresinin 2023''ün ilk çeyreğine kadar uzatılması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar