Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

OHAL de nereden çıktı?

Japon bankası Nomura tarafından geçtiğimiz günlerde hazırlandığı iddia edilen bir rapor basına sızmıştı. Bahse konu raporda, Erdoğan hükümetinin beş aşamalı bir plan yürüttüğü; ilk üç adımın hayata geçirildiği ileri sürülmüş, son iki adımın ise 'dış politika vakası' ve OHAL ilanı olduğu iddia edilmiş, bu beş aşama şu şekilde sıralanmıştı:

1.            Mali paket / Asgari ücret artışı

2.            Faiz indirimleri / kredi büyümesi

3.            Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri

4.            Dış politika vakası

5.            Olağanüstü hal ilanı

Benzer bir iddia, AK Parti'ye ceza kanunlarının hazırlanmasında öncülük eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da sık sık görüşlerine başvurduğu bilinen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç'ten de gelmiş bulunmaktadır.

Twitter hesabından paylaşım yapan İzzet Özgenç "Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, "Ağır Ekonomik Bunalım" sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle Olağanüstü Hâl ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Anayasa'nın 119. maddesi ise şöyle: "Tabiî afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir."

Anayasamızın 119'uncu maddesi uyarınca ilan edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, Anayasanın 15'inci maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağı, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağı, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceği, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağı ve olağanüstü yönetim usulleri, Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir. Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir.

Hatırlayınız geçtiğimiz Ekim ayında Foreign Policy dergisinde Steven Cook ve Eni Enrico Mattei imzasıyla "Erdoğan Türkiye'ye liderlik edemeyecek kadar hasta olabilir!" başlıklı bir analiz yorum yayımlanmıştı. Analizde AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeye liderlik edemeyecek kadar hasta olduğu öne sürülürken, olağanüstü hal ilan edilerek yerine geçebilecek en kuvvetli adayların ismi şu sözlerle belirtilmişti: "erdoğan sonrası türkiye'yi bu koşullarda, 'belki de olağanüstü hal altında', başka bir güçlü adamın yönetebileceği ihtimali dikkate almaya değer. erdoğan'ın yakınındaki güçlü isimler arasında istihbarat şefi hakan fidan, milli savunma bakanı hulusi akar ve içişleri bakanı süleyman soylu bulunuyor." denmişti.

Süleyman Soylu'nun Sedat Peker tarafından yapılan paylaşımlar sonucunda büyük ölçüde itibar kaybederek, siyaseten perte çıktığı konusunda sanırım herkes hemfikirdir bu durumda geriye yukarıda sayılan iki isim kalıyor.

Peki, bir OHAL uygulaması sayesinde Erdoğan ya da yukarda adı anılan zevat ekonomiyi düze çıkarabilirler mi?

Türkiye'de bu gün yaşanan ekonomik krizin sebebi iktidarın güç eksikliği değil güven eksikliğidir. İktidar istediği her kararı alabilecek olanaklara sahiptir, hem bu tek adam rejiminin getirdiği olanaklar ve hem de meclis çoğunluğuna sahip olmaları istedikleri kararları almalarını istedikleri kanunları çıkarmalarını net bir şekilde sağlamaktadır. Böyle bir durumda karar almak için OHAL ilan etmeye ne gerek var? Tabiri caizse Türkiye zaten 16 Nisan referandumu ile sürekli bir OHAL ilanına sahne olmuş, iktidar ise kayıtsız şartsız OHAL imkânlarına kavuşmuştur.

Sorun iktidarın yetkisizliğinden değil beceriksizliğinden ve iktidara yönelik güven eksikliğinden kaynaklanmaktadır. OHAL ilanı ise bunu arttırmaktan başka bir işe yarar mı?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları