Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Öcalan'ı bizim Ecevit yakaladı

Malum iktidar son seçim kampanyasını muhalefetin PKK ve FETÖ terör örgütü ile iş birliği yaptığı palavrası üzerine oturttu. Yoğun yalan ve iftiralar içeren bu kampanya ve algı operasyonu milletimizin en azından bir kısmını etkilemiş görünüyor.

Oysa gerçekler bambaşka. Bir kere Öcalan'ı bizim Ecevit yakaladı, yargıladı, hapse tıktı ama AKP iktidarı hem İmralı ile pazarlık yaptı, çözüm süreci yürüttü ve hem de seçim kazanabilmek için Abdullah Öcalan tarafından yazılmış bir mektubu televizyonlarda okuttu, biraderi Osman Öcalan'ı ise çıkardı TRT'de konuşturdu.

Kırk yaş altı gençlerimiz eskiyi pek hatırlamıyor olmalı, oysa kurulduğu günden bu yana PKK'ya karşı en büyük başarı Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde elde edilmiştir.

Süreci kısaca anlatayım: Öcalan, Temmuz 1979'da Suriye'ye sığınmış ve Ekim 1998'de hükûmet tarafından sınır dışı edilene kadar da PKK terör örgütünü buradan yönetmiştir. Suriye sadece Öcalan'a ikamet izni vermemiş aynı zamanda PKK'lılara her türlü lojistik ve eğitim desteğini de vermiştir.

Eylül 1998'de Türkiye, Millî Güvenlik Kurulu toplantısında Suriye'yi, Öcalan'ı sınır dışı etmeye zorlama kararı alındı. 16 Eylül'de Kara Kuvvetleri Komutanı Atilla Ateş, sınır yakınlarında Suriye'ye yönelik bir açıklama yaptı. Meclis açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de "Suriye'nin teröre destek vermeye devam etmesi halinde karşılık verileceğini" söyledi.

Baskıya dayanamayan Suriye hükûmeti, önce sınıra yakın PKK kamplarını kapattı, ardından Öcalan'ı ülkeden sınır dışı etti.

9 Ekim 1998'de Suriye'ye ait bir uçak, Öcalan ve PKK'nın Yunanistan temsilcisi Ayfer Kaya'yı Yunanistan'a götürdü. Fakat iltica talebi Yunanistan tarafından kabul edilmeyen ve ülkeyi üç saat içinde terk etmesi söylenen Öcalan ülkeyi terk etmek zorunda kaldı ve Moskova'ya geçti. Öcalan'ın 4 Kasım'da Rusya'ya yaptığı iltica talebi Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma tarafından kabul edildi, ancak Rusya hükûmeti de Öcalan'ın ülkeden ayrılmasını istedi.

12 Kasım'da İtalyan Komünist Yeniden Kuruluş Partisi'nin bir üyesi Moskova'ya gelerek Öcalan'la buluştu ve onu Roma'ya götürdü, Roma'ya sahte pasaportla varan Öcalan tutuklandı. Türkiye de Öcalan'ın iadesini istedi, ancak İtalya kabul etmedi. İtalyan hükûmeti, Öcalan'ı Almanya'ya göndermek için çaba sarf etti. Almanya, Öcalan'ı İtalya'dan istemeyerek sorunun dışında kalmayı tercih etti. Bu arada İtalyan mahkemeleri Öcalan'ı serbest bırakmış, Öcalan Roma dışında bir villaya yerleşmişti. Bu esnada Yunanistan hükûmetinden bir grup, Öcalan'ı Afrika'da bir yere gönderme konusunda girişim başlattı.

31 Ocak 1999'da Öcalan bir kez daha uçakla Yunanistan'a geçti. Buradan 2 Şubat 1999'da Nairobi'ye götürüldü ve Yunanistan'ın Kenya Büyükelçiliğine geçici olarak yerleştirildi. Baskılar artınca Yunan büyükelçi Öcalan'a, seçtiği bir konuma gitmekte serbest olduğunu ve Hollanda'nın onu kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Öcalan, 15 Şubat 1999'da siyasi sığınma talebinde bulunduğu Hollanda'ya gitmek üzere büyükelçilikten ayrılıp Nairobi Havalimanı'na götürüldü. Havalimanına vardığında Türkiye'den iş adamı Cavit Çağlar'a ait özel uçakla gelen Engin Alan'ın komutasındaki özel kuvvetler tarafından derdest edilerek Türkiye'ye getirildi.

Sonrası malum. Öcalan son derecede şeffaf bir şekilde yargılandı ve mahkûm edildi. Bu mahkûmiyeti ile özel güvenlikli bir hapishaneye yerleştirildi ve o gün bugün, orada cezasını çekiyor.

Bu süreçteki asıl dikkat çekici husus Ecevit'in diplomatik başarısıdır bu başarı sonucunda ne Yunanistan, ne Rusya ve ne de İtalya, Öcalan'ı saklamaya cesaret edememiştir.

Malum Ecevit, CHP kökenli. Tabiri caizse bugünkü CHP yönetiminin de rahat rahat bizim Ecevit diyebileceği bir figürdür. Bu ekolü PKK ile iş birliği yapmakla suçlamak ise iftira atmanın dik alasıdır.

İşin açığı Ecevit, Erdoğan'a terör ve ekonomi sorunları çok büyük ölçüde halledilmiş tabiri caizse dikensiz bir gül bahçesi teslim etmiştir.

Beceriksiz ve basiretsiz yönetim sonucu ise bugün hem terör sorunu hortlamış bulunmaktadır ve hem de tarihin en büyük ekonomik krizi ile boğuşuyoruz. Bir de arkadaş kalkmış CHP'yi PKK ile iş birliği yapmakla itham ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları