NYT: Mısır, Gazze yakınlarında gizemli bir duvar örüyor

NYT: Mısır, Gazze yakınlarında gizemli bir duvar örüyor
New York Times'ın yayınladığı uydu görüntülerine göre Mısır, sınırına büyük bir duvar örüyor.

Gazze sınırındaki Refah kenti yakınlarında inşa edilen duvar, New York Times tarafından yapılan analizlerle ortaya çıktı.

Uydu görüntüleri ve bölgedeki fotoğraf ve videolar incelendiğinde, Mısır ile Refah arasındaki tampon bölgede geniş bir arazi parçasının yıkılarak 5 metre yüksekliğinde bir beton duvarın inşa edildiği görüldü.

İnşaatın 5 Şubat civarında başladığı tespit edilen görüntüler, Refah sınır kapısının güneyindeki düzleşmiş araziyi net bir şekilde gösteriyor.

Mısır hükümeti ise bu yeni inşaatı tartışmayı reddederek, yalnızca sınırın güçlendirilmesi konusundaki son haftalarda yaptıkları açıklamalara atıfta bulundu. Times'a görüntüleri sağlayan kaynaklar, Mısır ordusunun 5 kilometrekarelik bir alanı kapatmak amacıyla görevlendirdiği inşaatın, 5 Şubat'ta başladığını ve duvarın inşasına iki gün önce başlandığını ifade etti. Ancak Mısır hükümeti, konuyla ilgili bilgileri sınırlı bir şekilde paylaşıyor ve yeni yapılan duvardan haberdar olmadıklarını belirtiyor.

Duvarın amacı net olarak belirlenmemiş olsa da, Mısır'ın Gazze'ye kaçan mültecileri sınırlamayı hedefleyip hedeflemediği belirsizliğini koruyor. Hamas liderliğindeki İsrail saldırısının ardından Mısır'ın, sınır bölgelerine kaçan Gazze sakinlerini ülkeye kabul etme önerilerini defalarca reddettiği ve mülteci akınının güvenlik riski oluşturacağından endişe duyduğu biliniyor. Son haftalarda Gazze'den yerlerinden edilen sivil halkın Refah'a sıkıştığı, temel ihtiyaç malzemelerine erişimlerinin sınırlı olduğu ve geçici barınaklarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdikleri bildiriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar