NASA'nın Nova-C uzay aracı, Ay yüzeyine başarıyla indi

NASA'nın Nova-C uzay aracı, Ay yüzeyine başarıyla indi
Intuitive Machines şirketi tarafından geliştirilen ve NASA’ya ait bilimsel faydalı yükler taşıyan insansız uzay aracı Nova-C, Ay yüzeyine güvenli bir şekilde inmeyi başardı. Nova-C, Ay’a inen ilk özel uzay aracı olarak kayıtlara geçti.

ABD merkezli Intuitive Machines (IM) şirketi, geçtiğimiz hafta SpaceX'e ait Falcon-9 roketiyle yörüngeye fırlatılan Nova-C isimli insansız uzay aracının başarılı bir şekilde Ay yüzeyine indiğini duyurdu. IM-1 görevi kapsamında NASA'ya ait bilimsel ve teknolojik yükleri taşıyan Nova-C, Türkiye saati ile 02.23'te Ay yüzeyine temas etti. Intuitive Machines Uçuş Direktörü Tim Crain, uzay aracından ilk sinyalin alındığını ve ekipmanlarının Ay yüzeyinde olduğu konusunda emin olduklarını belirtti. Bu gelişme ile birlikte Nova-C, Ay'a inen ilk özel uzay aracı olarak tarihe geçti.

nasa-ya-ait-uzay-araci-ay-yuzeyine-indi-h319264-5289b.jpg

BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK FAYDALI YÜKLER TAŞIYOR

Sivil uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, geçtiğimiz hafta Falcon-9 roketiyle yörüngeye gönderdiği Ay’a iniş aracı Nova-C’yi Intuitive Machines tarafından geliştirilmişti. Intuitive Machines, ilk Ay’a iniş denemesi olan IM-1 görevi kapsamında NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programı için bilimsel ve teknolojik yükler taşıdığını duyurmuştu. 2013 yılında kurulan ve merkezi ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Intuitive Machines, halka açık bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Firmanın, CLPS programı kapsamında Ay yüzeyine yük taşımak için NASA ile 3 sözleşme imzaladığı biliniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar