NASA'nın arızalanan Mars'taki helikopteri Ingenuity’nin görevi sona erdi

NASA'nın arızalanan Mars'taki helikopteri Ingenuity’nin görevi sona erdi
Mars'taki NASA helikopteri Ingenuity'nin görevi, pervanelerinden birinin hasar görmesiyle birlikte 72 uçuşun sonunda sona erdi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın Mars'taki mini helikopteri Ingenuity, tarihe geçecek bir başarıya imza atarak bir daha uçuş gerçekleştiremeyecek duruma geldi.

NASA yetkilileri, 18 Ocak'ta helikopterin son uçuşunu gerçekleştirdikten sonra bir pervanesinde kırık tespit edildiğini ve helikopterin artık çalışamaz hale geldiğini açıkladı.

aw128208-02.jpg

Ingenuity, 18 Şubat 2021'de NASA'nın Perseverance adlı keşif aracıyla Mars'a iniş yapmıştı. İlk uçuşunu 19 Nisan'da gerçekleştiren helikopter, yaklaşık 3 metre yükselerek 39 saniye havada kalmıştı. Mühendisler, mini helikopterin 30 günlük bir görev süresi boyunca Mars'ta 5 uçuş yapmasını planlamışlardı.

aw128208-03.jpg

Ancak Ingenuity, beklentileri aşarak toplamda 72 uçuş gerçekleştirdi. Mars'ta planlanandan 14 kat daha uzak mesafelere uçan 1.8 kilogram ağırlığındaki helikopter, toplamda 2 saat 8 dakika uçarak 17 kilometre yol kat etti.

Ingenuity'nin gerçekleştirdiği uçuşların, Mars'taki ve diğer gezegenlerde gelecekte yapılacak benzer çalışmalara öncü olması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar