Müteahhitlere konut ortak alanların kdv'si de iade edilecek

Bilindiği üzere; 150 metrekareden küçük konutlar indirimli oranda katma değer vergisine tabidir. İndirimli oranda iade edilecek katma değer vergisi hesaplamalarında eklentilerin bünyesine giren verginin de iade edilip edilmeyeceği konusunda varılan duraksamalar bu yazımızın konusu olacaktır.

Yasal ve mevzuat düzenlemeleri

İndirimli orana tabi 150 metrekareden küçük konutların teslimlerinde ortak alanları yani;

-              Depo, enerji ve hidrofor odası, güvenlik holü,

-              sığınak, kapalı otopark ve benzeri

Konutun kullanımında vazgeçilmez eklentiler için yapılan harcamaların bünyesine giren katma değer vergisi de yüklenilen katma değer vergisi olarak hesaplanıp iade kapsamına alınması gerekir.

Katma değer vergisi oranları, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28'nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, anılan maddede yer alan sınırlar dahilinde, yeni Anayasal Hükümet sistemi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre yayınlanan; 700 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kanun Hükmünde Kararnamesine göre belirlenmektedir. Çünkü yeni yürürlükte olan Anayasal Sistemde Bakanlar Kurulu diye bir kurul yoktur.

KDV Kanununun 29/2'nci maddesinde, indirimli orana tabi teslim ve hizmetlerle ilgili olup, indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanı'nca tespit edilen tutarlar 2020 yılı için 17.300 TL, 2021 yılı için ise 18.900 TL olarak tespit edilmiştir. Her yıl için tespit edilen bu miktarları aşan katma değer vergileri müteahhide nakden veya mahsuben iade edileceği hükme bağlanmıştır.

Ortak alanların KDV'sinin iadesi

Vergi İdaresi ile mükellefler arasında indirimli orana tabi 150 metrekarenin altındaki konut teslimlerinde ortak alanlara (depo, enerji ve hidrofor odası, güvenlik holü, sığınak, kapalı otopark) yapılan harcamalara istinaden yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayan kısmının, iade hesabına dahil edilip edilemeyeceği konusunda uyuşmazlıklar bulunmaktadır.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29/2'nci maddesinde ve Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Genel Tebliği'nde;

-              İndirimli orana tabi teslim ve hizmetlerle ilgili olup, indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanı'nca tespit edilecek sınırı aşan verginin mükelleflere nakden veya mahsuben iade edileceği,

-              İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade tutarının hesaplanmasında, önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler dikkate alınacağı,

-              Daha sonra ilgili dönem genel yönetim giderleri için yüklenilen vergilerden pay verileceği,

-              Bu şekilde hesaplanan tutarın, azami iade edilebilir vergi tutarının altında kalması halinde, en fazla aradaki farka isabet eden tutar kadar amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) dolayısıyla yüklenilen vergilerden iade hesabına pay verileceği,

Düzenlenmiştir. İndirimli orana tabi işlemlerde yılı içerisindeki mahsup taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin olarak, KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "İade Hesabına Dahil Edilebilecek Yüklenilen KDV" başlıklı (III/B-3.1.3.) bölümünün "3.1.3.1 Genel Olarak" ayrımında konu ile ilgili açıklama yukarıda açıkladığımız gibi açıklamalar bulunmaktadır.

İndirimli orana tabi olmayan teslim ve hizmetler ile indirimli orana tabi işlemlerle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilmez.

150 m²'nin altındaki konut teslimlerine yönelik iade taleplerinde, konutun yapımıyla ilgili harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilebilecek, konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilmeyecektir.

Bir arada bulunan konutların ortak kullanımına ait olan sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiş;

-              Çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı,

-              Alışveriş merkezi alanı,

Gibi, konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen katma değer vergisi iade hesabına dâhil edilmemektedir.

Ancak; arazinin yapısından dolayı yapılması zorunlu olan;

-              Site içi çevre düzenlemeleri yani; istinat duvarı, perde duvarı, site çevre duvarları, site içi zemin sertleştirme ve benzeri işler,

Nedeniyle yüklenilen vergilerin iade hesabına dâhil edilmesi gerekir.

Buna göre, konutlardan ayrı olarak kullanılmaları mümkün olmayan;

-              Depo, enerji ve hidrofor odası,

-              Güvenlik holü, sığınak,

-              Kapalı otopark,

İçin yapılan harcamalar konutun inşasına yönelik yapılan harcamalar olarak kabul edilerek, bu harcamalar için ödenen vergiler yüklenim hesabına dahil edilebilecektir.

Ancak; inşa edilen binada bulunan deponun veya kapalı otoparkın;

-              Konut sahiplerinin ortak kullanımı dışında,

-              Ticari veya sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak amacıyla,

Kullanılması durumunda ödenen vergilerin konut satışlarına ilişkin iade hesabına dahil edilmesi söz konusu değildir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Konya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 12.08.2020 tarih ve 37009108-130-E.63682 özelgesi de bu yöndedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları