Milyonlarca insanı yoksulluğa sürükledi: Devlet başkanı kendi maaşına yüzde 48 zam yaptı!

Milyonlarca insanı yoksulluğa sürükledi: Devlet başkanı kendi maaşına yüzde 48 zam yaptı!
Arjantin Devlet Başkanı, milyonlarca insanı yoksulluğa iten bir kemer sıkma paketini hayata geçirirken, kendisine uyguladığı yüzde 48'lik maaş artışıyla ilgili olarak ikiyüzlülükle suçlanıyor.

Muhalefet milletvekillerinden Victoria Tolosa, Javier Milei'nin kendisi ve kabinesi için 29 Şubat'ta gizlice zam kararını imzaladığını iddia etti. Başkan, bu iddiayı reddederek, kendisini "tüm Arjantinlilere yalan söylemekle" suçladı.

"SOSYALİZMİN İLERLEMESİNE İZİN VERMEYİN"

Milei ise bu eleştirilere öfkeyle karşılık vererek zammı iptal etti ve bunun selefi Cristina Fernández de Kirchner'in 2010 yılında başkan olduğu dönemde getirdiği yönetici ücretlendirme sisteminin bir sonucu olduğunu iddia etti.

ljjzfwy6puehqspx-a-e1w.webp

"Her geçen gün, politikacıları koruyan ve Arjantinlilere zarar veren yeni bir yasa keşfediyoruz" diye yazan Milei, X'te başkanlık ve bakanlık maaşlarının belirlenmesi için yeni bir yöntem getireceğini söyledi.

Ancak bu skandal, Arjantin ekonomisine "elektrikli testere" ile müdahale etme vaadiyle iktidara gelen ve radikal reformlar yapmak üzere harekete geçen Milei için yıpratıcı olabilir.

ARJANTİN PESOSUNU YARI YARIYA DEVALÜE ETTİ

Milei, göreve geldiği 10 Aralık'tan bu yana Arjantin pesosunu yarı yarıya devalüe etti, yoksulluk oranı yüzde 40'tan yüzde 60'a fırladı ve enflasyon yüzde 250'nin üzerine çıktı.

Bu süreçte, ülkedeki 38 bin aşevine yapılan yardımlar, işsiz kalan ya da yardımları kesilen yeni ailelerin artan talepleriyle birlikte donduruldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Milei vatandaşları acıya katlanmaya çağırdı ve onlara bu politikaların nihai refaha giden tek yol olduğu sözünü verdi.

65e97473685e1149.webp

Fernández de Kirchner ise bu açık tutarsızlığa dikkat çekmekte gecikmedi. X'te "Ah başkan... İmzaladığın kararname hakkında konuşmayalım diye benimle kavga etmek istiyorsun. İmzaladığın şeyi okuduğuna inanmak istiyorum, değil mi?" diye yazdı.

Analistler bu olayın, Kasım ayında Arjantin'in son yirmi yılda yaşadığı en kötü ekonomik krizi çözme ve krize neden olmakla suçladığı siyasi elitin ayrıcalıklarını kaldırma vaadiyle seçilen Milei'ye zarar verebileceğini söyledi.

Kongre'de küçük bir azınlığa sahip olan Başkan, kamuoyundaki popülaritesine güvenerek yasa koyucular üzerinde ciddi harcama kesintileri ve kapsamlı deregülasyonları desteklemeleri için baskı yapacağını defalarca söyledi.

arjantin-devlet-baskani-milei-para-yok-cok-fazla-harcama-yapan-bakani-gorevden-alacagim.webp

MİLEİ'YE FATURASI AĞIR OLABİLİR

Anketör CB Consultora'nın direktörü Cristian Buttié, Milei hakkında olumlu bir imaja sahip Arjantinlilerin oranında hafif bir düşüş olduğunu belirterek, "Hükümetin kemer sıkma söylemini zayıflatan bu tür bir hata için neredeyse hiç alanı yok" dedi.

Buttié sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olumsuz bir imaj sarmalı, Kongre'de ya da eyalet valileri arasında çok az destekçisi olan, özellikle de dışarıdan gelen bir başkan için tehlikeli olacaktır."

Ekonomistler bugün açıklanacak resmi enflasyon rakamlarının Şubat ayında fiyatların ortalama yüzde 15 arttığını tahmin ediyor. Ocak ayındaki yüzde 20,6'lık orana göre bir iyileşme olsa da, bu hala dünyadaki en yüksek aylık oranlar arasında yer alıyor.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar