Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Milliyetçilik nedir?

Milliyetçilik ya da milliyetçi ideoloji aydınlanma devriminden bu yana toplumları ve siyaseti yönlendiren eden ana düşünce akımıdır.

Milliyetçilik aslında kavram olarak son derecede yeni ve modern bir kavramdır. Milliyetçilik en temelinde bir milletin egemenlik hak ve özgürlüklerine sahip olmasını savunan, hümanist felsefe yani insani egemenlik ilkeleri çerçevesinde ortaya çıkmış bir ideolojidir.

Hümanizm Türkçe karşılığı ile insan merkezcillik olarak adlandırılabilecek, insanı merkeze koyan, insanın önemini ve değerini ön plana alan, vurgulayan ve rasyonalizm ile deneyciliğe odaklanan bir felsefi öğreti ya da düşünce biçimidir.

Hümanist öğreti insan merkezcillikdir, skolastik çağdaki tanrı merkezcillik geri plana atılır ve hatta reddedilir, insan merkezcillik esas alınır, her türlü üst yapı kurumu bu temelde inşa edilir.

Dinler tarafından anlatılan metafizik ya da doğaüstü güçlerin varlığıyla ilgilenmeyen etik tabanlı, seküler ve her otorite karşısında insanı özgürleştirme, insanı egemen kılma çabası hümanizmin en genel tanımıdır.

İşte milliyetçi ideoloji ya da dünya görüşü bu felsefi tabanda ortaya çıkmış ve siyasi birlik kurmayı başarabilen halkların hangi coğrafyada egemen olacağını tanımlayan bir ideoloji olarak şekillenmiştir.

Millet kelimesinin Türkçe karşılığı ise ulus ya da budundur ve her iki kavramda siyasi amaçla bir araya gelmiş olan boyların ya da halkların birlikteliğini ifade eder.

Bu makalede kullandığım nation, millet, ulus ya da budun kelimeleri farklı dil köklerinden gelse de aynı kavramı tarif etmekte ve egemenlik hak ve özgürlüklerini kazanmayı başararak siyasi birliktelik kurmayı becerebilen halkları tanımlamaktadır.

Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk de hiç şüphe yok ki iyi bir aydınlanma devrimcisi, bir hümanist ve milliyetçiydi. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetini bu temel düşünce, ilke ve değerler üzerine inşa etmiştir.

Esas itibariyle Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’da yaşayan halkları Türk Milleti adı altında örgütleyerek bir siyasi birlik kurabilmelerini sağlayan ve en nihayetinde Türk milletini egemenlik hak ve özgürlüklerine kavuşturan ve milliyetçi ideoloji çerçevesinde yeni bir devlet kuran önderdir, Mustafa Kemal Atatürk’ün önemi ve değeri işte tam da buradadır.

Tarihte Türk Milletinin egemenlik hak ve özgürlüklerine sahip olduğu ilk devlette Türkiye Cumhuriyetidir ve bu manada tarihteki ilk gerçek Türk Devleti de Türkiye Cumhuriyetidir.

Birçok kişi bir ulus oluşturmak için aynı soy, ırk, din ya da kültürden gelmek gerektiğini düşünür ki bu da tamamı ile yanlıştır. Bir araya gelerek siyasi bir birliktelik oluşturabilen halklara millet dendiği açıktır ve tarihteki ilk milli devlet Amerika Birleşik Devletleri bunun çok güzel bir örneğidir.

Birçok farklı ırk, kültür, dil, sınıf ve dini inanç ya da inançsızlıktan gelen birçok halk bir araya gelmiş, siyasi bir birliktelik oluşturarak bir nation, ulus ya da millet oluşturmayı başarmıştır. Amerikan Milleti, İngiliz monarşisine karşı savaşarak egemenlik hak ve özgürlüklerini elde etmeyi başarabilmişlerdir.

Cumhuriyetimizin kurucu önderi Atatürk’ün vatandaş için medeni bilgiler kitabı için kendi el yazısı ile kaleme aldığı millet tanımı “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” ifadesi de aslında bu tür bir yaklaşımı yansıtmaktadır.

Milliyetçilik ve milliyetçi ideoloji özellikle de 2. Dünya savaşı sonrasında savaşı başlatan Hitler ve Nazilerin dünya görüşü üzerinden yargılanarak adeta suçlu ve tüm kötülüklerin kaynağı ilan edilmeye çalışılmıştır.

Bakınız bu çok ama çok yanlış bir düşüncedir, bir ulus oluşturmak için saf ırk ve benzeri saçmalıklara, yayılmacı ve militarist politikalara hiç mi hiç gerek yoktur Amerikan Ulusu bunun en önemli örneğidir.

Milliyetçi ideolojiye sahip olanlar her zaman milli egemenlik hak ve özgürlüklerini:

*Hanedan egemenliklerine

*Dini egemenliklere

*Diktatörlere

*Tekellere

*Yabancı egemenliklere

Karşı savaşarak elde etmiş ve savaşarak korumak zorunda kalmıştır.

Sonuç olarak eğer sizde kendinizi Türk Milliyetçisi olarak tanımlıyorsanız Osmanlıcılık ya da dincilik yapamaz, diktatörcülük oynayamaz ve dış güçlere hizmet edemezsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları