Mevsimsel polen alerjisine dikkat

Mevsimsel polen alerjisine dikkat
Uzman Dr. İlker Özsararaç, polen alerjisinin, mevsimsel alerjiler arasında en yaygın olanı olduğuna dikkat çekti.

Alerjik hassasiyeti olan insanlar için bahar aylarının getirdiği zorluklara vurgu yaptı. Dr. Özsararaç, "Polen, alerjenik yapısıyla vücuda girdiğinde, bağışıklık sistemi bunu tehdit olarak algılar ve alerjik reaksiyonlar başlatır. Alerjisi olan kişilerde, vücut polene karşı çeşitli semptomlar gösterebilir, bunlar arasında gözlerde kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, ürtiker ve astım bulunabilir.

Sabah kalktıklarında sıkça hapşırma, burun ve boğazda kaşıntı gibi belirtilerle karşılaşabilirler. Astımlı hastalarda ise öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi sorunlar yaşanabilir. Ciltte kaşıntı da sıkça görülebilir. Tedavi, semptomların azaltılmasına yöneliktir ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Alerjenlerin belirlenmesi için kan testleri veya cilt testleri yapılabilir. Hekim tarafından belirlenen en uygun tedavi yöntemi uygulanır" dedi.

Polen alerjisinden korunmanın önemli bir yolu, doğrudan polene maruz kalımı azaltmaktır. Dr. Özsararaç, bu konuda şu önerilerde bulundu: "Polenler genellikle sabah saatlerinde havada daha fazla bulunur, bu nedenle mümkünse sabahları kapalı alanlarda kalmaya özen gösterin. Çim biçmekten veya parkta oturmak gibi dış mekan aktivitelerinden kaçının. Ev ve araba pencerelerini kapalı tutun, güneş gözlüğü kullanarak gözleri koruyun, dışarı çıktıktan sonra sık sık duş alın ve maske takın. Sıcak havalarda dışarıda uzun süre kaldıysanız, eve döndüğünüzde hemen kıyafetleri değiştirin, ayakkabıları dışarıda bırakın ve duş alın. Polenler vücuda yapışabilir, bu nedenle polenlerden arınmak için duş almak önemlidir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar